ASTRONOMI OTKRILI DA NAJSJAJNIJE TELO U SVEMIRU: "Guta" jedno sunce dnevno

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 02. 2024. u 22:35

ASTRONOMI su otkrili potencijalno najsvetlije telo u svemiru, kvazar sa crnom rupom u sredinim koja raste tako brzo da dnevno "proguta" jedno sunce.

АСТРОНОМИ ОТКРИЛИ ДА НАЈСЈАЈНИЈЕ ТЕЛО У СВЕМИРУ: Гута једно сунце дневно

Foto: Printscreen

Novootkriveni kvazar sija 500 biliona puta jače nego Sunce, a crna rupa koja "napaja" kvazar je 17 milijardi puta veća nego Sunce, saopštio je australijski tim u žurnalu Nejčr astronomi.

Rotirajući disk oko crne rupe kvazara - svetlećeg vrtložnog gasa i druge materije iz progutanih zvezda - izgleda poput kosmičkog uragana, navodi AP.

-Ovaj kvazar je najnasilnije mesto za koje znamo u svemiru, rekao je vodeći autor Kristijan Volf iz Nacionalnog univerziteta Australija.

Evropska južna opsevatorija primetila je objekat nazvan J0529-4351 tokom pretrage noćnog neba 1980. godine, ali se tada mislilo da je u pitanju zvezda, a ne kvazar.

-Uzbudljiva stvar o ovom kvazaru je da se "krio na otvorenom" i da je klasifikovan pogrešno, kao zvezda, rekao je naučnik sa univerziteta Jejl.

Kvazar se nalazi 12 milijardi svetlosnih godina od Zemlje i nastao je u "prvim danima" univerzuma.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!