SATURNOVA "ZVEZDA SMRTI" krije neočekivanu tajnu ispod svoje površine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 02. 2024. u 00:10

JOŠ jedan, na prvi pogled potpuno neočekivan Saturnov mesec pridružio se već postojećim svetovima Sunčevog sistema koji kriju podzemne okeane.

САТУРНОВА ЗВЕЗДА СМРТИ крије неочекивану тајну испод своје површине

Foto: Profimedia

U carstvu Saturnovih prirodnih satelita, mesec Mimas, koji se zbog svog izgleda često poredi sa Zvezdom smrti iz Ratova zvezda, krije neočekivanu skrivenu tajnu – podzemni okean ispod svoje ledene spoljašnjosti.

Nasin svemirski brod Kasini, sa podacima o dinamici rotacije Mimasa, otkrio je okean ispod sloja leda debljine 19-46 kilometara, formiranog tokom proteklih 25 miliona godina. Ovo otkriće stavlja Mimas kao obećavajuće mesto za istraživanje uslova pogodnih za nastanak života, prenosi Rojters.

Na prvi pogled, to je najneverovatnije mesto u Sunčevom sistemu za traženje tekuće vode, ističe Valeri Lejni iz Pariske opservatorije, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Nejčr.

Ubedljiv slučaj sveta sa podzemnim okeanom

Mimas, uprkos svom drevnom izgledu, predstavlja ubedljiv dokaz sa ogromnim brojem kratera koji prikrivaju postojanje okeana. Pridružuje se redovima većih Saturnovih satelita, Encelade i Titana, kao i Jupiterove Evrope i Ganimeda, sa svojim sada ubedljivim dokazima o podzemnim okeanima.

Kasini, koji je završio svoju 13-godišnju misiju 2017. godine, nije direktno posmatrao deformacije na Mimasovoj površini koje ukazuju na okean. Međutim, neobični aspekti njegove orbite ukazivali su na unutrašnji okean, a ne na čvrsto jezgro. Mimas, Saturnov sedmi po veličini mesec, prikazuje karakterističan krater Heršel, sličan Zvezdi smrti, prosečnog prečnika od 400 kilometara.

Prisustvo unutrašnjeg okeana u Mimasu takođe podrazumeva značajan izvor toplote koji pretvara led u tečnu vodu. Gabriel Tobi, koautor studije, objasnio je da periodične deformacije u unutrašnjosti Mimasa, vođene gravitacionim silama sa Saturna, stvaraju ovu toplotu. Ta tekuća voda čini više od polovine Mimasove zapremine, stvarajući uslove za složenu hemiju koja može olakšati nastanak života, uprkos tome što čini samo 1,2-1,4 odsto zapremine Zemljinog okeana.

Dok Enceladus pokazuje potencijal za život sa gejzirima koji izbijaju sa njegove površine, Mimasov mladi okean, nastao pre 5-15 miliona godina, predstavlja izazov za razvoj života. Tobi priznaje neizvesnost oko porekla života, ističući Mimas kao jedinstvenu priliku za istraživanje ranih faza života.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!