ŠTA JE TO SNIMLJENO U SVEMIRU: Da li je džinovska „krofna“ nastala na Marsu ili je stigla iz dalekog prostranstva (FOTO)

Novosti online

04. 07. 2023. u 00:50

NEOBIČAN predmet snimljen je na Marsu – kamera rovera „Istrajnost (Perseverance)“ uslikala je džinovsku stenu u obliku krofne.

ШТА ЈЕ ТО СНИМЉЕНО У СВЕМИРУ: Да ли је џиновска „крофна“ настала на Марсу или је стигла из далеког пространства (ФОТО)

Foto: Piksabej

Neobičan predmet snimljene je u krateru Jezero, na severnoj hemisferi Marsa uz pomoć uređaja Remote Microscopic Imager (RMI), koji je deo tzv. „superkamere“. Nalazio se na udaljenosti od oko 100 metara od rovera, a snimak je nastao 22. juna ove godine.

Stene neobičnog oblika uobičajene su na Marsu i rezultat su dugog perioda erozije, a budući da na Marsu nema vode, glavni uzrok erozije su vetar i peščane oluje, piše „Sajens alert“.

Lokalne oluje događaju se na Marsu relativno često, ali na svakih nekoliko marsovskih godina (a jedna marsovska godina gotovo je dvostruko duža od Zemljine i traje 687 dana), Crvenu planetu zahvati globalna peščana oluja. Ona zahvata celu površinu planete i može da traje mesecima.

Ova „krofnasta“ stena najverovatnije je posledica erozije nastale, između ostalog, i usled takvih oluja. Erozija je, prema mišljenju naučnika NASA, najveći uticaj imala u centru stene ili veće grupacije stena zbog čega se i stvorio „otvor“ u najvećoj.

SETI institut je sugerisao kako je moguće da se radi o velikom meteoritu unutar manjih meteorita“.

Inače, zahvaljujući retkoj Marsovoj atmosferi, meteoriti i njihovi ostaci, te krateri na površini, bolje su očuvani nego na Zemlji.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)