VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Izgubljeni grad Maja otkriven u meksičkoj džungli (VIDEO/FOTO)

Novosti online

28. 06. 2023. u 23:30

TIM arheologa je u gustoj džungli poluostrva Jukatan u južnom Meksiku otkrio davno izgubljeni grad Maja o kome do sada ne postoji ni jedan zapis.

ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ: Изгубљени град Маја откривен у мексичкој џунгли (ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Pixabay

 Današnji moderni alati i satelitski snimci skoro svakog dela sveta, još vek se bore sa tajnim, skrivenim i najudaljenijim, nepristupačnim delovima sveta.

Majanski grad u meksičkoj džungli otkriven je upornošću arheologa koji su prepešačili mnogo kilometara na putu ka svom otkriću. Novootkriveni grad dobio je ime „Kameni stub“.Pronađeni lokalitet obuhvata tragove velike zgrade koja podseća na piramide, kao i koncentrično raspoređene kamene stubove

Veliki deo grada izgubljen je u vremenu, a arheolozi su istakli da su kameni stubovi ustvari bili ulazi u prostorije. Istraživano područje je tretirano Lidar tehnologijom, koja obuhvata skeniranje područja metodom laserskih zraka.

„Kao najveće iznenađenje pokazalo se nalazište koje se nalazi na visokom poluostrvu, okruženo velikim močvarama. Njegovo monumentalno jezgro pokriva više od 50 hektara i ima velike zgrade, uključujući nekoliko piramidalnih struktura visokih preko 15 metara .Ove tropske šume su ogromne, a u ovom delu sveta postoji oko 3.000 kvadratnih kilometara nenaseljene džungle. Do danas se vrlo malo zna o tome šta ona krije. Jedan od razloga je gusto lišće“, rekao je arheolog i vođa tima Ivan Šprajc sa Slovačke akademije nauka i umetnosti.

Prema Šprajcu i njegovim kolegama, grad je bio važno lokalno središte između 250. i 1.000. godine nove ere, poznato kao klasično doba u smislu civilizacije Maja. Analiza fragmenata keramičkih posuda otkrivenih na lokalitetu trebalo bi da pomogne istraživačima da utvrde u kom periodu je region bio naseljen.

Vekovima je narod Maja bio dominantna civilizacija širom Mezoamerike, sadašnje Centralne Amerike i najjužnijeg dela Severne Amerike.

Maje su dobro poznate po svom napretku u arhitekturi, kulturi, kalendarskim sistemima, matematici...

Civilizacija Maja je pretrpela veliki kolaps tokom 9. veka nove ere, za koji se smatra da je izazvan kombinacijom građanskog rata, suše i drugih faktora životne sredine. Međutim, tek u 17. veku poslednji grad Maja je pao u ruke španskih osvajača.

Arheolozi rade na pronalaženju artefakata koji otkrivaju više o ljudima ove drevne civilizacije. Ovi fragmenti ostavljenih života pomažu da se utvrde datumi kada su ovi regioni bili naseljeni.

Grad Ocomtun se nalazi u ekološkom rezervatu Balamku na poluostrvu Jukatan i otkriven je tokom pretraživanja uglavnom neistraženog dela džungle, većeg od Luksemburga. Potraga se odvijala između marta i juna ove godine, korišćenjem tehnologije laserskog mapiranja iz vazduha.

Grad je imao i igralište. Igre s loptom bile su popularne u majanskoj civilizaciji,a sastoje se od prenošenja gumene lopte koja predstavlja sunce preko terena bez upotrebe ruku i provlačenja kroz mali kameni obruč. Veruje se da je igra imala važnu versku svrhu.

Grad je verovatno nestao između 800. do 1000. godine, sudeći prema materijalima koji su pronađen, piše RTS.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić