MENJA SE PLAN ISPITA KOJIMA SE ĐACI "ZAGREVAJU" ZA DRŽAVNU MATURU: Samo srpski polaže 66.000 srednjoškolaca

Lj. Begenišić

25. 05. 2023. u 10:55

OKO 66.000 učenika trećeg razreda srednjih škola imaće 31. maja probu državne mature, a polagaće samo test iz srpskog jezika, nakon što je promenjen raniji plan da se proba održava tri dana, 31. maja, 1. i 2. juna, i da se osim srpskog polažu i matematika i izborni predmet.

МЕЊА СЕ ПЛАН ИСПИТА КОЈИМА СЕ ЂАЦИ ЗАГРЕВАЈУ ЗА ДРЖАВНУ МАТУРУ: Само српски полаже 66.000 средњошколаца

Foto: N. Skenderija

Test će polagati đaci iz 509 javnih i 70 privatnih srednjih škola na teritoriji cele Srbije. Pismeni ispit počinje u devet časova i traje do 12 sati. Rezultati na probnoj maturi se ne ocenjuju, ali nastavnici mogu da upišu ocenu đaku koji je probni test dobro uradio.

Ovo je "zagrevanje" za državnu maturu koja je trebalo da "startuje" 2024. godine, ali će najverovatnije biti odložena za dve godine i prvi put će ovaj ispit biti održan u junu 2026. Najavu o prolongiranju državne mature većina dekana beogradskih fakulteta smatra opravdanom. Iako su, kako nam kažu, pripreme bile uveliko u toku, odluka da se matura odloži daje više vremena da se sve uradi kako treba.

- Nije vreme za državnu maturu i pametno je da se ona odloži - kaže prof. dr Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta koji je, inače, planirao da uz maturu održi i dodatnu proveru znanja.

Odluku da se organizuje i ispit sklonosti i sposobnosti doneli su svi fakulteti medicinske grupacije, ali i Elektrotehnički fakultet, Arhitektonski, Matematički, FON...

Dekan ETF Dejan Gvozdić ističe nam da je njima svejedno da li će matura biti sledeće godine kako je ranije bilo planirano ili će biti odložena, jer je, kako kaže, ovaj fakultet pripreme za veliku maturu bio priveo kraju.

Još priprema za reformski korak

I brojne sugestije, primedbe, predlozi tokom nedavno završene javne rasprave o setu obrazovnih zakona ukazivale su da sistem nije spreman za uvođenje državne mature.

- Najčešće primedbe su bile nedovoljna informisanost o ispitima koji će se polagati u srednjim školama, a kada govorimo o fakultetima, problem je bio šta će biti potrebno za upis - rekao je Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete za srednjškolsko obrazovanje. - Određene primedbe i sugestije smo prihvatili, ali i zbog nekih stvari koje želimo dodatno da propišemo shvatili smo da je najbolje u ovom trenutku produžiti rok za punu implementaciju državne mature za dve godine i to se nalazi u nacrtu zakona koji je poslat vladi i ministarstvima.

- Nama je važno da o selekciji kandidata odlučuje fakultet, jer smatramo da smo to do sada dobro radili i da smo uspevali da upišemo najbolje srednjoškolce, što je u interesu i fakulteta i šire društvene zajednice - kaže prof. Gvozdić.

I Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta, koji je, takođe, nameravao da osim državne mature organizuje i dodatnu proveru znanja, smatra da je dobro da se državna matura odloži.

Prema predlogu Ministarstva prosvete, plan je da prva generacija koja će velikom maturom završiti srednjoškolsko obrazovanje budu sadašnji đaci prvog razreda gimnazija i četvorogodišnjih smerova stručnih i umetničkih škola. Očekuje se da će se ovaj predlog zvanično naći u Nacrtu izmena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju.

Inače, odluka da se matura pomeri doneta je iz više razloga, a među njima je i tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)