VELIKI USPEH UGLEDNOG SRPSKOG SCENOGRAFA: Aleksandar Denić nominovan za operskog “Oskara”

V.V.S.

05. 03. 2021. u 15:57

NAŠ ugledni filmski i pozorišni scenograf Aleksandar Denić nominovan za International Opera Award 2020.

ВЕЛИКИ УСПЕХ УГЛЕДНОГ СРПСКОГ СЦЕНОГРАФА: Александар Денић номинован за оперског “Оскара”

Foto: Printskrin

Ovo je drugi put (posle 2014. ) da je Denić u najužem izboru za nagradu u kategoriji "Designer of the Year”. O nominacijama i nagradama operskog “Oskara” odlučuje četrdesetočlani žiri internacionalnih stručnjaka. Kao i svake godine ceremonija će se održati u Londonu. Proglašenje pobednika i dodela nagrada održaće se 22. aprila.

Inače, naš umetnik autor je brojnih domaćih i stranih scenografija, višestruko nagrađivan. Denić je u godišnjoj anketi stručnog pozorišnog časopisa “Teatar hojte” u kojoj su učestvovala 44 pozorišna kritičara iz Nemačke, Austrije i Švajcarske proglašen za scenografa godine u Nemačkoj 2014. godine. To prestižno priznanje dobio je za rad na na scenografiji predstave “Putovanje na kraj noći”, u režiji Franka Kastorfa u minhenskom Rezidencteatru.

Iste godine, u godišnjoj anketi časopisa “Dojče bine” za sezonu 2013/2014, dobio je i priznanje za izuzetan doprinos razvoju scenografije. Ta nagrada, kao i nemačka nacionalna nagrada “Faust” dodeljene su mu za scenografiju Vagnerove operske tetralogije “Prsten Nibelunga”, takođe u režiji Kastorfa, a u produkciji Operskog festivala u Bajrojtu.

Denić je 2015. proglašen za scenografa godine, drugi put zaredom u Nemačkoj - ovoga puta za predstavu “Baal “ u režiji Kastorfa u minhenskom Rezidencteatru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju