"MOROŠKA" ZAGREJALA DLANOVE NOVOSAĐANA: Teatar iz Sankt Peterburga nastupio u Srpskom narodnom pozorištu

J. SIMIĆ

26. 10. 2022. u 23:16

PREDSTAVNICI Grada Novog Sada, na čelu sa gradonačelnikom Milanom Đurićem, večeras su u Srpskom narodnom pozorištu prisustvovali koncertu ruskih narodnih pesama i igara u izvođenju nsambla Teatra „Moroška" iz Sankt Peterburga.

МОРОШКA ЗАГРЕЈАЛА ДЛАНОВЕ НОВОСАЂАНА: Театар из Санкт Петербурга наступио у Српском народном позоришту

Grad NS

Goste i publiku pozdravio je  član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić:

- Veoma nam je drago što novosadska publika ima priliku da pogleda splet ruskih narodnih pesama i igara, praćen izvedbom na autentičnim narodnim instrumentima. Značajan deo kulturnog identiteta jesu upravo folklor i tradicija i treba ih negovati. Tako mi činimo u Novom Sadu, podstičući kulturnu različitost – istakao je Dalibor Rožić i poželeo svim gostima dobrodošlicu u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture.

„Rusko čudo iz Peterburga“ je narodni šou, koji pesme, igre i orkestar ruskih narodnih instrumenata spaja u jedinstvenu celinu. Publiku očaravaju i  šareni kostimi, slovenska melodičnost, složeni koreografski trikovi i vokalne numere izvođača koji očaravaju lepotom svojih glasova.

Članovi teatra su profesionalni umetnici, diplomci Državnog konzervatorijuma  „Nikolaj  Rimski-Korsakov“ iz Sankt Peterburga, laureati sveruskih i međunarodnih takmičenja.Pored popularnih numera poput „Kaljinke“ , „Gledam u plava jezera“, „Izaći ću na ulicu“, na programu koncerta bile su i obrade narodnih pesama, koje potpisuju najbolji sanktpeterburški aranžeri .  Umetnički direktor Teatra pesama i igara „Moroška“ iz Sankt Peterburga – Nadežda Poltavčenko.

Njihova turneja započeta je sinoć koncertom u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, sutra (19.00)  nastupaju u Narodnom pozorištu u Nišu, a vrhunac će predsavljati koncert  u petak,28.oktobra (18.00),  u Ruskom domu u prestonici Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri