"ROK OPERA" ODUŠEVILA ITALIJANE: Ansambl SNP i Novosadski Big bend nastupaju pred evropskom publikom

J. SIMIĆ

02. 02. 2022. u 11:21

ČLANOVI Hora i Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta uz Novosadski big bend na putu ka najvećim pozornicama Evrope osvojili su prvu stanicu – Italiju.

РОК ОПЕРА ОДУШЕВИЛА ИТАЛИЈАНЕ: Ансамбл СНП и Новосадски Биг бенд наступају пред европском публиком

snp

Muzički spektakl pod nazivom "Rok opera", neobičan je spoj klasične rok muzike i gvozdene opere koji, pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika, već nekoliko godina oduševljava domaću publiku. Prethodnih dana u to se uverila i publika Trsta, Udina i Padove.

- Vrata nam je otvorila italijanska publika koja nas je oduševljeno prihvatila, i tražeći bis za bisom, dala nam do znanja da se ovde, dakako, radi o visokom umetničkom sadržaju koji prezentuju novosadski muzičari. Upravo ovakvi bliski kontakti sa publikom istančanog ukusa doprinose visokom stepenu muziciranja i prezentuju naš četvorogodišnji rad i borbu da se postavimo i predstavimo na svetskoj muzičkoj sceni – kaže dirigent Fedor Vrtačnik.

“Rok opera“ odražava duh autora i jedne slavne epohe rok muzike, u kojoj su poznata imena ušla u rokenrol kuću slavnih, i vremena kada su nastali neprevaziđeni hitovi i himnični refreni koji su se prenosili od 70-ih godina na ovamo.Ukupno 50 muzičara izvodi muziku Led Cepelina, Dip Parpla, Kvina, Bitlsa, Pink Flojda, Van Halena, Dorsa, Europe, Tine Tarner i drugih svetskih grupa ostavlja utisak na publiku, bez obzira na prostor iz kog dolaze.

U spoju različitih muzičkih žanrova - roka, džeza i opere, solisti Matija Zanata, Nikola Mijić, Zoran Šandorov, Nevena Reljin i gošća iz Slovenija Jabna Šušteršič, zajedno sa članovima Opere Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog big benda, izvodili su dobro poznat program sastavljen od antologijskih muzičkih rock hitova.

- Posle četiri godine i čak 38 održanih koncerata, različitost i kvalitet Rok opere više se ne dovode u pitanje. To je prepoznala i italijanska publika, koja možda nije očekivala ni vrhunska izvođenja ni toliku energiju sa scene, ali su vrlo brzo prihvatili činjenicu da pred sobom imaju spektakularan program u kojem samo mogu da uživaju. To nije repertoar koji očekujete da ume izvede Opera ili čitav hor i orkestar. I baš je u tome naše prednost, naglašava upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Do kraja prve evropske turneje "Rok opere" predstoji još gostovanje u Ljubljani, te koncert u zagrebačkoj dvorani "Vatroslav Lisinski" 7. Februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu