ISTRAŽIVANJE ŽANRA: O knjizi Đorđa Sladoja "Modre žilice"

Miroslav Aleksić

23. 11. 2021. u 13:41

ANEGDOTA je jedna vraški nezgodna stvar. Ona je u svojoj biti vezana za živi, govorni jezik, za trenutak i kontekst.

ИСТРАЖИВАЊЕ ЖАНРА: О књизи Ђорђа Сладоја  Модре жилице

Foto Promo

Prosto prevođenje anegdotskog sadržaja u književni tekst najčešće ne uspeva, tačnije gubi se ono nešto. Mnogo puta smo imali prilike da se uverimo u to. Đorđo Sladoje je istinski znalac književnosti. On poznaje limite žanra i bio je odmah svestan činjenice da bi prosta evokacija sopstvenih doživljaja i sećanja u proznoj formi mogla da se prospe i banalizuje. Zato se odlučio za poetski oblik autobiografskog romana (neki kažu da je ovo prvi srpski roman u stihu), tačnije za lirsku naraciju kojoj je istinski vičan. Istražujući mogućnosti ovog žanra, on je odabrao jednu nekonvencionalnu formu, gotovo se odrekao standardne strofe i strogog metra i dao sebi na volju da čestim forsiranjem distiha, ali i krajnje razuđenih rima, slobodnijom strukturom i organizacijom pesničkih celina (pesama ili poglavlja), uz insistiranje na besprekornoj melodiji i rimi, ostvaruje lirsku naraciju, tradicionalnu i modernu istovremeno. Tu je i jedan poseban ritam koji prati dramatičnost radnje ovog romana.

Sladoje je, pored toga što je lirik najboljeg kova, pesnik koji s najviše mere barata humorom, ironijom, sarkazmom i u ovom tekstu naročito groteskom. Posebno je u tom smislu vredno poglavlje pod naslovom "Preplet" u kojem kako i dolikuje prepletu roman dostiže vrhunac. Ovo poglavlje govori o atmosferi u autobusu "Centrotransa" na liniji Sarajevo - Ulog, i oko njega. Tu se ne zna ko to tamo peva ni ko to tamo kuka. Panika, lom, gušenje, kako se ukrcati, preživeti i iskočiti iz autobusa. To su gotovo herojska dela Uložana i ostalih, manje ili više komičnih i grotesknih likova. Jedan od njih je i Šaćko Šatara. Modre žilice na njegovom uhu, jedan bizarni detalj na telu, postaće naslov ovog romana.

U bogatstvu likova ovog dela, manje ili više bezazlenih i komičnih (kao što je Lendo Mešan koji je ženu prejacko na jerbasme), od Vida, Dušana, Tadije do popa Brenja i doktora Videnova, šahiste iz autobusa "Centrotransa", koji ne bi da igra protiv Fišera, do železničara s kojima lirski subjekt pije svoje prve rakije u staničnim kafanama Banata, ponekad se pojave partijski manipulatori i lažovi, a onda i manijakalni tipovi, psihopate, sadisti kao Bondo odmilja zvani - Mesar ili neki Mješina koji simbolizuje vlast. Pesnikova škola zaliči na tamnicu, na mučilište, detinjstvo na ropstvo. Tog pedagoga Bonda, kad u školi nema đaka: Viđali su ga kako noću pri mesecu/ Na mlade kidiše voćke i šiba kao decu"

Đorđo Sladoje je u "Modrim žilicama" pre svega pesnik straha i nade, ali i umetnik opevavanja poraza. On je pesnik tranzicije društva iz tradicionalne patrijarhalne zajednice u komunistički provizorijum. U našoj poeziji prethodi mu veliki Rajko Petrov Nogo pesmama o vremenu crvenog krsta, kad hranila nas unra a branila nas udba. Nogovo je, u odnosu na tu tranziciju, vreme pedesetih a Sladojevo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Ono što Sladoja čini osobenim jeste što je kod njega lirski veoma koloritno prisutan stari svet koji je u nestajanju. Naspram njega je oktroisana rigidna stvarnost koja deluje nestvarno i zastrašujuće moćno u svojoj neukorenjenosti. Samo se zlo lako transformiše i u novim uslovima dobija nove uloge i zaduženja. A nasilje i represija iza kojih stoji otuđena moć države manifestuju se kao ogoljeni horor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)