SARADNJA JDP SA TEATROM ALEKSANDRINSKI: Sporazum u Beogradu potpisali direktori Tamara Vučković i Sergej Jemeljanov

V.V.S.

24. 09. 2021. u 12:45

U BEOGRADU je danas, 24.septembra, potpisan Memorandum - Sporazum o saradnji između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i najstarijeg i najznačajnijeg pozorišta u Rusiji - teatra Aleksandrinski, a potpisali su ga direktori Tamara Vučković i Sergej Jemeljanov.

САРАДЊА ЈДП СА ТЕАТРОМ АЛЕКСАНДРИНСКИ: Споразум у Београду потписали директори Тамара Вучковић и Сергеј Јемељанов

Potpisivanje ugovora o zlantom partnerstvu/FOTO: Promo

Sporazum je rezultat zajedničke želje dve pozorišne kuće, sarađujući u različitim oblastima kulturnih, obrazovnih, društvenih i međunarodnih aktivnosti, doprinesu očuvanju i unapređenju pozorišne umetnosti nudeći publici remek dela umetnosti i pozorišnog repertoara.

Aleksandrinski teatar osnovan je 30. avgusta 1756. godine i smatra se "pretkom" svih pozorišta u Rusiji, pa se dan njegovog osnivanja prepoznaje kao rođendan profesionalnog teatra u celoj zemlji. Rusko državno dramsko pozorište, kako se u početku zvalo, bilo je simbol ruske države.

U teatru Aleksandrinski odigrane su praizvedbe velikih ruskih pisaca a na njegovoj sceni zastupljeni najznačajniji ruski umetnici. I danas se znaju mesta na kojima su sedeli Fjodor Dostojevski, Aleksandar Puškin, Ivan Turgenjev i loža iz koje je Anton Pavlovič Čehov posmatrao praizvedbu svog "Galeba".Od 2003. godine umetnički direktor Aleksandrinskog teatra je Valerij Fokin, jedan od najznačajnijih umetnika u Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna