OTVARAM NOVI KRUG: Trubač, kompozitor, aranžer Stjepko Gut novi šef-dirigent Big Benda RTS

Marina Mirković

21. 02. 2023. u 18:15

U JUBILARNU, sedamdeset petu sezonu, Big bend RTS ulazi sa novim šefom-dirigentom, majstorom na trubi, velikim Stjepkom Gutom, koji stiže sa Sicilije da bi se zvanično predstavio javnosti u novoj ulozi.

ОТВАРАМ НОВИ КРУГ: Трубач, композитор, аранжер Стјепко Гут нови шеф-диригент Биг Бенда РТС

Stjepko sa Big bendom na Kolarcu, Foto Tanjug

Čuveni naš trubač, kompozitor, aranžer, dugogodišnji profesor na džez akademiji u Gracu, ponovni povratak pred svoj voljeni, stari orkestar doživljava ne samo kao povratak korenima već pre kao otvaranje još jednog životnog kruga - zatvaranja svakako ne voli.

Ističući da on odavno ne pravi planove, jer planovi su tu da bi se izjalovili, ali da je želja uvek prepun, Stjepko kaže da postoji mnogo toga što je vrlo rad da uradi sa svojim prvim, starim - a u stvari potpuno novim bendom.

- O tome do koje je mere Big bend RTS podmlađen, najbolje govori činjenica da je moj prvi student u Gracu iz benda, Vladimir Krnetić - danas najstariji njegov član, što me je zaprepastilo kada sam prošle godine dolazio - smeje se Stjepko, koji je nekada davno i sam pet godina bio najmlađi, pod palicom maestra Bubiše.

- Inače, ovih dana se mnogo vraćam u davnu 1978. ili već koju godinu, kada sam počeo najpre kao trubač pa kao solista, pa otišao iz Beograda ali se stalno i vraćao, da sa bendom uradim neku produkciju. Čak sam jedno vreme, devedesetih, što sam praktično bio i zaboravio, već bio šef-dirigent.

Foto Tanjug

Dugo je Stjepko gajio jednu od svojih velikih želja, 5-6 godina strpljivo čekajući da mu Dragoslav Fredi Stanisavljević kaže da je i bend spreman na to - da sa njima odsvira kompozicije i aranžmane Teda Džonsa. To je i ostvario prošlog maja, na spektakularnom koncertu na Kolarcu, posle su svirali i na festivalima u Novom Sadu i Valjevu, i svaki put se iznova uverio koliko Big bend u trenutnom sastavu sjajno funkcioniše.

- Znao sam da će taj koncert na Kolarcu mnogo značiti i za sam bend, jer nema ih mnogo u svetu koji to mogu da odsviraju, a verovatno ne bih mogao takav zahvat da izvedem ni sa ovim bendom tokom nekoliko decenija unazad. Posle toga sam siguran da oni, u ovom sastavu, mogu sve, jer je to sjajna ekipa dobro potkovanih muzičara, međusobno kompatibilnih, željnih povratka starom zvuku i učenja, a bez poznavanja baze i istorije ma čega, pa i džeza, nema progresa.

Isto kao što sa velikim ponosom kolege ali i bivšeg profesora uvek navodi imena bivših studenata koji su se upisali u istoriju Big benda RTS, poput Marka Đorđevića koji još svira ili Fredija Stanisavljevića, danas prvog čoveka Muzičke produkcije RTS, a obojicu je počeo da prati još kao nadarene desetogodišnjake. Gut se sa nostalgijom i jednakom radošću seća i svog kuma Duška Gojkovića i drugih velikana koji su ovaj sastav predvodili, poput Vojislava Bubiše Simića, Mladena Bobija Guteše, Zvonimira Skerla.

- Svi smo, i u najtežim vremenima, Big bend iskreno voleli i bili vezani za njega, sećam se kako je Zvonko Skerl uvek govorio: "Izdržaćemo, bend mora da opstane!"

I opstaje. I opstaće. Dok god su mu najbolji, stari i novi članovi, ovako strastveno posvećeni.

Foto Tanjug

Pesme koje ceo Beograd zna

- ŽELjE, dakle ne planovi su mi, na primer, da reaktiviram moje "Skice sa Balkana" i uradim nastavak "Srpske svite" u nekoj kombinaciji, možda sa narodnim horom ili orkestrom, zatim da napravimo produkciju pesama koje ceo Beograd zna već decenijama, poput "Zvižduka u 8", "Devojko mala", "Beograde"... Radujem se, sve ovo pričiniće mi veliku čast i zadovoljstvo, sa kojim ću uploviti u novu muzičku avanturu sa svojim bendom - kaže Gut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna