BRANIĆE SE SA SLOBODE: U Novom Sadu saslušane osumnjičene za malverzacije u vezi sa PIO fondom

Lj. P.

07. 04. 2021. u 19:31

U NOVOSADSKOM Višem javnom tužilaštvu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije, danas su saslušane G.R. (54), zaposlena u Republičkom fondu PIO, filijala Sombor osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja i S.T. (69) odgovorno lice firme DOO „Diteks“ Deronje koja se tereti za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

БРАНИЋЕ СЕ СА СЛОБОДЕ: У Новом Саду саслушане осумњичене за малверзације у вези са ПИО фондом

Novosti

Iako je tužilaštvo predložilo da se obema odredi pritvor, sudija za prethodni postupak je odlučio da se osumnjičene u daljem postupku brane sa slobode.

Njih dve su uhapšene zbog sumnji da su malverzacijama u vezi sa PIO fondom oštetile budžet Republike Srbije za više od dva miliona dinara. Kako je MUP saopštio, sumnja se da je G.R. je tokom 2016, 2017. i 2018. godine unosila podatke u bazu aktivnih osiguranika koji se odnosi na staž osiguranja i doprinose, iznos zarada i ugovorenih naknada, iznos poreza i doprinosa za PIO u iznosu od 85.613.099 dinara za ukupno 54 osobe, a sve bez dokaza o prijavama i odjavama, bez pokretanja postupka o utvrđivanju staža osiguranja za sporne periode i bez dokaza o uplaćenim porezima i doprinosima.

Na ovaj način G. R. je, kako se sumnja, na osnovu neosnovano isplaćenih penzija za ukupno sedam osoba, nanela štetu budžetu Republike Srbije u iznosu od 2.148.482 dinara.

Osumnjičena S.T. se tereti da je podstrekavala G. R. dostavljajući joj podatke za osobe koje su navodno radile u firmi „Diteks“, da im neosnovano, odnosno bez potrebne radno-pravne dokumentacije i bez uplate poreza i doprinosa za PIO unese podatke o stažu osiguranja, zaradi, ugovorenoj naknadi i uplaćenim porezima i doprinosima za PIO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri