SPECIJALNI SUD PONOVO ODLUČUJE O KUĆNOM PRITVORU ZA HRKALOVIĆEVU: Apelaciji sporna lična dokumenta

N.B.

24. 06. 2022. u 11:37

APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović nedavno ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor, i naložio ponovno odlučivanje Specijalnog suda.

СПЕЦИЈАЛНИ СУД ПОНОВО ОДЛУЧУЈЕ О КУЋНОМ ПРИТВОРУ ЗА ХРКАЛОВИЋЕВУ: Апелацији спорна лична документа

Foto: M. Anđela

Ukinutim rešenjem, Hrkalovićevoj, optuženoj da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca, 6. juna je ukinut kućni pritvor i određena mera zabrane napuštanja mesta boravišta, uz oduzimanje pasoša i obavezu da se svakog ponedeljka javlja u policijsku stanicu na Voždovcu.

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeno rešenje sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, imajući u vidu da su razlozi o činjenicama kojima se prvostepeni sud rukovodio prilikom donošenja odluke nejasni i u znatnoj meri protivrečni, rekla je za "Novosti" portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Naime, u prvostepenom rešenju nije tačno navedeno o kojoj se putnoj ispravi radi, odnosno na koje se ime vodi putna isprava koja se oduzima od okrivljene, jer je Hrkalovićeva imala istovremeno dva pasoša i dve lične karte, sa različitim ličnim podacima, pojasnila je Piljićeva.

Apelacioni sud podseća da za neke države prilikom izlaska iz Srbije ne treba pasoš već je dovoljna lična karta.

Taj sud smatra da se osnovano žalbom ukazuje da prvostepeni sud nije utvrdio da li Hrkalovićeva poseduje druga lična dokumenta, a posebno ona koja je ranije koristila u pravnom saobraćaju, zbog čega je nejasno zašto prvostepeni sud zaključuje da bi oduzimanje putne isprave bilo dodatna garancija da okrivljena neće pobeći.

Foto: M. Anđela

Rešenje je zbog toga odlukom Apelacionog suda vraćeno Posebnom odeljenju Višeg suda, tj. Specijalnom sudu, na ponovno odlučivanje.

Prethodno je Hrkalovićeva bila u pritvoru od 24. decembra 2021, nakon čega joj je 31. marta određen kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Ona je optužena da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Prema onome što saznajemo, odluka Apelacije nema nikakve veze sa intervjuima koje je Hrkalovićeva davala poslednjih dana u medijima, jer je njihova odluka doneta 16. juna i ekspedovana u posebno odeljenje Višeg suda dan kasnije. 

Sud se još nije oglasio da li je doneo novu odluku ili nije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBI... Ovako je Ju-Es open reagovao na to što je Hamad Međedović postao najbolji mladi teniser na svetu