STEFANOVIĆ I HRKALOVIĆEVA DANAS U SUK: MUP proverava optužbe iznete u javnosti - ko je prisluškivao Vučića i štitio Belivuka

E. H.

24. 06. 2022. u 07:00

MINISTAR odbrane Nebojša Stefanović i bivša državna sekretarka MUP Srbije Dijana Hrkalović pozvani su u Sektor unutrašnje kontrole (SUK) "radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti na navode koje su iznosili u javnosti".

СТЕФАНОВИЋ И ХРКАЛОВИЋЕВА ДАНАС У СУК: МУП проверава оптужбе изнете у јавности - ко је прислушкивао Вучића и штитио Беливука

Sektor unutrašnje kontrole MUP Srbije, Foto Arhiva

U jučeršnjem saopštenju MUP Srbije se navodi da su oni pozvani kao nekadašnji najviši rukovodioci Ministarstva unutrašnjih poslova povodom tvrdnji i drugih navoda koje su proteklih dana putem medija iznosili u javnost.

- Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije postupaće u okviru svojih nadležnosti i zakonskih ovlašćenja - navodi se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo juče je saopštilo da će po njihovom nalogu SUK MUP Srbije obaviti razgovore sa Stefanovićem i Hrkalovićevom u svojstvu građana. To se, prvenstveno, odnosi na proveru navoda Hrkalovićeve u vezi sa postupanjem načelnika Odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića.

- Oni su pozvani da iznesu saznjanja radi ocene eventualnog postojanja elemenata krivičnih dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, dok u pogledu eventualnog postojanja elemenata krivičnih dela protiv službene dužnosti izvršenih od strane Hrkalovićke ili Stefanovića, isključivu nadležnost ima Tužilaštvo za organizovani kriminal - saopštilo je tužilaštvo.

Inače, po zahtevu VJT, ovaj sektor je isti poziv pre dva dana uputio i načelniku četvrtog odeljenja beogradske policije (zaduženo za suzbijanje narkotika) Slobodanu Milenkoviću zvanom mali Senta. Povod je javni istup Hrkalovićeve, koja je Milenkovića dovela u vezu sa rasturanjem droge.

- Navodi Dijane Hrkalović sami po sebi nisu dovoljni za pokretanje krivičnog postupka, ali zahtevaju proveru - navelo je tužilaštvo.

Foto I. Marinković

Iz istog razloga, zbog međusobno izrečenih optužbi zatraženo je i ispitivanje Stefanovića i njegovog nekada najbližeg saradnika - Hrkalovićeve. Ona je u svojim javnim nastupima tvrdila da je bivši ministar policije nezakonito prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je učestvovao u montiranju afere "Jovanjica", kao i da je štitio kriminalnu grupu Veljka  Belivuka i Marka Miljkovića.

Odgovarajući na ove optužbe, ministar Stefanović je rekao da je Hrkalovićevu smenio zbog njenih kontakata sa "kavačkim klanom" i vođom navijača sa kojim je bila na letovanju u Izraelu. Zatražio je i da se utvrdi ko je imao aplikaciju "Skaj" i ko je razmenjivao glasovne poruke sa kriminalcem Darkom Elezom, insinuirajući da je reč upravo o nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP Srbije.

U svojim obraćanjima oboje su tvrdili da su sve radili po zakonu, da im aferu smešta onaj drugi sa saradnicima, kao i da u svemu tome ispaštaju predsednik Srbije i najbliži članovi njegove porodice. Ni Stefanović, a ni Hrkalovićeva međutim ne objašnjavaju kako je došlo do nezakonitog prisluškivanja Aleksandra Vučića, njegovog sina, oca i brata, i to u vreme kada su upravo oni "vedrili i oblačili" u srpskoj policiji.

Sve te nezakonitosti pokušaće sada da utvrdi Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje proverava sve ove izjave, i to uz pomoć Sektora za unutrašnju kontrolu MUP Srbije.

Nebojša Stefanović, Foto Tanjug

STEFANOVIĆ: LAŽI PADAJU U VODU

- Pomoći ću našim državnim organima da rasvetle događaje o kojima se govorilo u javnosti i da konačno dođemo do istine. Drago mi je da padaju u vodu i laži o tome kako imam nekakvu zaštitu, koje i plasiraju oni koji se plaše pravde - napisao je Nebojša Stefanović juče na "Tviteru" i objavio da će danas dati izjavu u SUK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri