CENE NAFTE DOSTIGLE NAJVIŠI NIVO OD 2022: Izraelski napad digao cenu crnog zlata

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 04. 2024. u 23:00

PREMA podacima Interkontinentalne berze (ICE) cena referentne nafte "brent" u utorak je dostigla maksimum od 89 dolara za barel, približavajući se nivoima poslednji put viđenim u junu 2022.

ЦЕНЕ НАФТЕ ДОСТИГЛЕ НАЈВИШИ НИВО ОД 2022: Израелски напад дигао цену црног злата

Foto: Profimedia/Ilustracija

Stručnjaci objašnjavaju ovaj skok izraelskim vazdušnim napadom na iranski konzulat u Damasku i pretnjom Teherana odmazdom.

Fjučersi "brenta" su od ponedeljka porasli za skoro dva odsto na 89,060 dolara po barelu. Američki referentni indeks VTE (Vest Teksas intermidijejt) premašio je 85 dolara.

Iran – veliki proizvođač nafte – zapretio je Izraelu "oštrim" odgovorom nakon što je u napadu na iranski diplomatski kompleks u Damasku ubijeno sedam vojnih savetnika, uključujući tri viša komandanta.

Izrael je više puta gađao iranska postrojenja u Siriji, zbog navodne podrške Teherana palestinskoj grupi Hamas u Gazi. Iako Izrael nije komentarisao najnoviji udar, "Njujork tajms" je citirao četiri neimenovana izraelska zvaničnika koji su priznali da Izrael stoji iza toga.

Cene nafte su porasle poslednjih meseci zbog straha da bi rat u Pojasu Gaze mogao da se proširi na Bliski istok. Region je vodeći snabdevač energentima i važna ruta za transport nafte. Sredinom marta, cena "brenta" se popela na 85 dolara po barelu pošto su jemenski Huti pojačali napade na brodove u Crvenom moru.

Prema projekciji "Blumberga", cene nafte mogle bi da dostignu 150 dolara po barelu ako se Iran pridruži sukobu.

Prema podacima ICE, "brent" je poslednji put trgovao iznad trenutnog nivoa u junu 2022. (98,460 dolara po barelu 28. juna), tokom ranih faza kampanje sankcija Zapada protiv Rusije, velikog izvoznika nafte, zbog sukoba u Ukrajini.

Skok cena sirove nafte je takođe podstaknut smanjenjem proizvodnje OPEK+, ekonomskim rastom Kine i očekivanjima globalnog deficita ove godine.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusij i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ OTKRIO NAJVEĆU TAJNU NATO OPOZICIJE: Očigledno je da se vodi borba za prevlast