PROIZVEDENE PRVE KOLIČINE GIPSA: Dobijen nusproizvod u postrojenju za odsumporavanje TENT A

E.B.T.

19. 01. 2024. u 13:42

PRVE količine gipsa, kao nusproizvoda procesa desumporizacije, proizvedene su u postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova (ODG) y termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu.

ПРОИЗВЕДЕНЕ ПРВЕ КОЛИЧИНЕ ГИПСА: Добијен нуспроизвод у постројењу за одсумпоравање ТЕНТ А

Foto D. Milovanović

Ovo je danas saopštila "Elektroprivreda Srbije", ističući da je posle mesec dana funkcionalnih toplih proba dobijen gips evro kvaliteta. Očekuje se da godišnja proizvodnja ovog građevinskog materijala bude oko 600.000 tona.

Prema rečima Ljiljane Velimirović, rukovodioca projekta izgradnje ODG postrojenja, u proizvedenom gipsu procenat vlage je manji od 10 odsto, a gipsa veći od 95 procenata.

- U toku su završna montaža i ispitivanje procesnih i drugih cevovoda - kaže Velimirovićeva. - Potrebno je da se još testira buster ventilator bloka A3 za šta je potreban njegov zastoj od nekoliko dana. Ovaj apsorber biće spreman za tople probe i puštanje prvih dimnih gasova sa bloka A4 krajem januara, čime se finalizuje realizacija. Predviđeno je da kompletno postrojenje u punom svom kapacitetu bude predato na upotrebu 28. marta.

NAJZNAČAJNIJI EKOLOŠKI PROJEKAT

IZGRADNjA postrojenja za odsumporavanje u TENT A je najznačajniji ekološki projekat EPS u ovom trenutku, vredan gotovo 205 miliona evra. Obezbediće čistiji vazduh za građane Obrenovca i okoline, kao i smanjenje emisije sumpor-dioksida za oko 10 puta.

Direktor za proizvodnju energije ogranka TENT, Srđan Josipović, navodi da će se prečišćavanjem dimnih gasova na četiri bloka do po 350 megavata TENT A ostvariti značajni ekološki benefiti.

- U skladu sa evropskim standardima i domaćim propisima koncentracija sumpornih oksida biće svedena ispod 200 miligrama po kubnom metru, dok će koncentracija praškastih materija biti manja od 20 miligrama po kubnom metru - istakao je Josipović. - Na postrojenju za odsumporavanje u TENT B, koje je u fazi izgradnje, ova koncentracija sumpornih oksida biće ispod 130 miligrama po kubnom metru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!