EVRO SLABI PREMA DOLARU VEĆ OSAM NEDELJA: Ima li razloga za brigu – šta kažu prognoze

Novosti online

11. 09. 2023. u 21:04

ZAJEDNIČKA evropska valuta izgubila je više od pet odsto vrednosti od sredine jula. Da li je to znak reakcije investitora na sve veći jaz između usporavanja privrede evrozone i snažnijeg rasta u SAD?

ЕВРО СЛАБИ ПРЕМА ДОЛАРУ ВЕЋ ОСАМ НЕДЕЉА: Има ли разлога за бригу – шта кажу прогнозе

Foto: Shutterstock

Evro je na putu da i osmu nedelju uzastopno zabeleži klizanje u odnosu na dolar. Zajednička valuta izgubila je više od pet odsto od sredine jula, a njom se u petak posle podne trgovalo za 1,0707 dolara. Kontinuiran pad odražava sumnje investitora da li će Evropska centralna banka ponovo povećati kamatne stope na sastanku ovog četvrtka usred očiglednih signala pogoršanja ekonomske situacije.

Privlačnost dolara

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj, tradicionalnom motoru rasta 20 zemalja evra, pala je treći mesec zaredom u julu. U međuvremenu su zahtevi za naknade za nezaposlene u SAD neočekivano pali, što je najnoviji znak otpornosti tržišta rada.

To će verovatno podstaći Federalne rezerve da kamatne stope duže drže višim, povećavajući privlačnost dolara. Vrednost evropskih akcija je u petak ostala nepromenjena, nakon sedmodnevnog nizanja gubitaka, piše „Fajnenšel tajms“.

„Podaci iz SAD su neumoljivi i dolaze u vreme kada je evropski proizvodni sektor vrlo slab. Postoje sumnje u to da li ECB može da ugura još jedno konačno povećanje“, rekao je rukovodilac FX strategije u ING Kris Tarner.

Tržišta se klade na oko 35 odsto šanse da ECB 14. septembra podigne svoju kamatnu stopu na depozite s 3,75 odsto na četiri odsto.

Šanse su se smanjile nakon niza loših pokazatelja poslednjih nedelja. BDP evrozone u drugom tromesečju je smanjen sa 0,3 odsto na 0,1 odsto, a poslovne ankete ukazuju na dalje usporavanje u avgustu.

„Izgledi za privredu nisu dobri i to bi trebalo da donese još dezinflacije“, rekao je Dirk Šumaher, bivši službenik ECB-a, koji sada radi kao ekonomista u francuskoj banci „Natixis“. On predviđa da će se ECB odlučiti za pauzu u kojoj ne podiže stope, ali jasno daje do znanja da je još vrlo zabrinut zbog inflacije i spreman da nastavi s pooštravanjem ako inflatorni pritisci postanu tvrđi.

-To bi tržište držalo više na nogama, umesto rasta stopa, za koji bi ulagači odmah pretpostavili da je poslednji, rekao je Šumaher, preneo je „Poslovni dnevnik“.

Naznake recesije

Deo investitora misli da će preteći znakovi recesije u Evropi otežati nameru ECB-a da još jednom podigne troškove zaduživanja, čak i ako smatra da je to potrebno za njeno približavanje ciljanih dva odsto. Temeljna inflacija, koja isključuje volatilne cene energije i hrane, iznosi 5,3 odsto.

Dalje slabljenje zajedničke valute moglo bi Frankfurtu da zakomplikuje obaranje inflacije povećanjem troškova uvoza, poput energije i prehrambenih proizvoda. Povećanje cene nafte, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija prošle nedelje produžile smanjenje proizvodnje, takođe je doprinelo cenovnim pritiscima.

Cena nafte tipa „brent“ porasla je iznad 90 dolara po barelu, na najviši nivo od novembra prošle godine. Među investitorima se sve više mogu čuti razmišljanja da evrozona ulazi u razdoblje stagflacije, kombinacije visoke inflacije i stagnantnog rasta ekonomije.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!