FRANCUSKI MEDIJI: Mi smo kao Ajdaho, američki BDP 80 odsto veći od evropskog

Novosti online

05. 09. 2023. u 20:45

EVROPSKI bruto domaći proizvod postao je 80 odsto manji od američkog, i trenutno iznosi jedva iznad 15 biliona evra, u odnosu na 26,900 biliona u SAD, piše francuski "Mond".

ФРАНЦУСКИ МЕДИЈИ: Ми смо као Ајдахо, амерички БДП 80 одсто већи од европског

Foto: Profimedia/Ilustracija

Gledano ponaosob, najjače ekonomije Starog kontinenta jedva se mogu meriti sa najsiromašnijim američkom saveznim državama, navodi francuski list pozivajući se na podatke Evropskog centra za međunarodnu političku ekonomiju.

Tako, BDP Italije jedva da je bolji od onog iz Misisipija, inače najgoreg u SAD.

Francuska se nalazi između Ajdaha i Arkanzasa, 48. i 49. najsiromašnije od 50 saveznih država.

Nemačka, nekadašnji privredni "motor Evrope", nije prošla ništa bolje, i BDP ove zemlje je pozicioniran između ekonomskog učinka Oklahome i Mejna, 38. i 39. savezne države po visini BDP-a.

-Stari kontinent je bio poštovan sve dok ga je Nemačka izdržavala. Ali i ona je samo senka svoje prošlosti, pogođena obustavom toka ruskog gasa i udaljavanjem od Kine, što onemogućava izvoz automobila i alatnih mašina, piše francuski list.

Amerikance, pak, nije mnogo briga za to, navodi "Mond", podsetivši na ogromne zalihe američke nafte i dodavši da pred "Teslom", "Mercedes" i "BMV" blede.

Kako bi dočarao razmere ekonomskog dispariteta EU i SAD, francuski list podseća da je "Volstrit džornal" pisao 2008. godine kako Evropljani posle Svetske ekonomske krize postaju "sve siromašniji", i da je evropski "dolče vita" sladak samo za Amerikance koji ga sa svojim primanjima mogu komotno priuštiti.

Tada je, međutim, jaz između Evrope i Amerike bio daleko manji — evropski BDP iznosio je ekvivalent današnjih 13,08, a američki 13,63 biliona evra.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)