BRITANSKA VLADA PREGOVARA SA TRGOVCIMA: Žele da ih obavežu da ograniče cene hleba i mleka

Novosti online

28. 05. 2023. u 23:17

BRITANSKA vlada razmatra planove da obaveže trgovce na malo da ograniče cene osnovnih prehrambenih artikala, kao što su hleb i mleko, izveštava "Telegraf", pošto su cene osnovnih namirnica nastavile da rastu dvocifreno.

БРИТАНСКА ВЛАДА ПРЕГОВАРА СА ТРГОВЦИМА: Желе да их обавежу да ограниче цене хлеба и млека

Foto Pijaca PG

 Međutim, na pitanje o kontroli cena, ministar zdravlja Stiv Barkli je rekao za Bi-Bi-Si da to nije tako razumeo, preneo je Rojters.

Kancelarija premijera Rišija Sunaka razgovara sa lancima supermarketa o sporazumu sličnom onom postignutom u Francuskoj, gde glavni maloprodajni lanci naplaćuju najniži mogući iznos, objavio je "Telegraf".

-Koliko sam shvatio, vlada radi konstruktivno sa supermarketima na tome kako da se reši stvarna zabrinutost oko inflacije, vezane za prehrambene proizvode i troškove života, i to na način koji, takođe, vodi računa o uticaju na dobavljače, rekao je Barkli.

Britanija ima najveću stopu inflacije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi u zapadnoj Evropi. Cene su porasle za više od 19 odsto prošle godine, što je najveći porast od 1970-ih. Budžeti domaćinstava su opterećeni i porastom cena energenata, delom izazvanim sukobom u Ukrajini.

Veliki supermarketi, kao što su "Tesko" i "Sejnsberi", najavili su sniženje cena pojedinih prehrambenih proizvoda poslednjih nedelja.

Endrju Opi iz Britanskog maloprodajnog konzorcijuma (BRC) rekao je da su visoke cene hrane direktan rezultat rastuće cene energenata, transporta i rada, kao i viših cena koje se plaćaju proizvođačima hrane i poljoprivrednicima.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!