SRBIJA I MAĐARSKA GRADE INTERKONEKTOR: Panonski koridor za više kilovata

E.B.T.

30. 03. 2023. u 16:52

SRBIJA i Mađarska se sve čvršće energetski povezuju, a ta saradnja predviđa i izgradnju interkonektora između dve zemlje koji će udvostručiti prekogranični kapacitet prenosa električne energije. Na taj način obe države otvaraju nove mogućnosti za sigurno i stabilno snabdevanje, tako što će moći jedna drugoj po potrebi da šalju viškove struje.

СРБИЈА И МАЂАРСКА ГРАДЕ ИНТЕРКОНЕКТОР: Панонски коридор за више киловата

D.N.

Ovaj projekat, Panonski koridor, koji je u nadležnosti preduzeća "Elektromreža Srbije" (EMS), predviđa gradnju više od 170 kilometara novih dalekovoda na teritoriji naše zemlje. Kako saznajemo, realizacija počinje u toku ove godine. Jedan deo će biti gotov do 2028. godine, a kompletan završetak je planiran u 2030. Vrednost projekta na teritoriji Srbije je 108 miliona evra.

- Predviđeno je podizanje novog dvosistemskog interkonektivnog, 400 kilovoltnog dalekovoda između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj - precizira dobar poznavalac u ovom sektoru. - Na taj način omogućiće se brži i bolji protok električne energije sa manjim gubicima na mreži. To je korisno za obe zemlje, jer nam pruža dodatne mogućnosti za sigurno i stabilno snabdevanje. Može više električne energije da prođe, što je važno i u situaciji kada želimo da izvezemo i uvezemo struju. To ne znači da uvozimo samo kada nam je potrebno za snabdevanje domaćeg tržišta, već i ukoliko ima potrebe da plasiramo u druge zemlje.

U Ministarstvu energetike ističu da je Panonski koridor jedan od projekata koji će omogućiti bolje povezivanje elektroenergetskih sektora Srbije i Mađarske.

- Predstavlja odgovor na potrebu za povećanjem prekograničnog kapaciteta između dve zemlje - navode u Ministarstvu. - Predviđeno je da se realizuje u nekoliko faza.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto naveo je u subotu, na svom fejsbuk-profilu, povodom ovog projekta da su u toku pripreme da se udvostruči kapacitet elektroenergetskog interkonektora između dve zemlje i da se transport električne energije učini lakšim, bržim i jednostavnijim. Podsetimo, u junu prošle godine ministar finansija Siniša Mali i Sijarto potpisali su Memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike, kojim je predviđena i izgradnja ovog dalekovoda. Osim toga, sporazum podrazumeva čvršću saradnju između naše i mađarske elektroprivrede, kao i zajedničku nabavku sirove nafte i električne energije od trećih strana, i ulaganja u obnovljive izvore energije.

Sijarto je prošle nedelje, tokom Samita energetike "Trebinje 2023", pozdravio najavu da će Republika Srpska, Srbija i Mađarska da formiraju neku vrstu energetskog partnerstva o čemu je prethodno govorio predsednik Srpske Milorad Dodik. Predsednik RS je početkom februara najavio stvaranje zajedničke energetske zajednice sa namerom da zajedno proizvodimo električnu energiju i da razmenjujemo viškove. Tokom Samita u Trebinju poručio je da tu ideju zasada podržavaju Srbija, RS i Mađarska, ali da su i drugi dobrodošli da se priključi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati