PRIJAVITE ZLOSTAVLJANJE NA POSLU: U 30 odsto prijavljenih slučajeva postoji mobing

J.Ž.S.

15. 03. 2021. u 22:44

ZA pet godina od uspostavljanja SOS mobing telefonske linije 080-300-601 do danas, ostvareno je 5.077 poziva, a pokrenuto je 550 postupaka. U više od 50 odsto slučajeva utvrđeno je da se nije radilo o zlostavljanju na radu, već o nekoj drugoj povredi prava iz radnog odnosa. U 13 procenata se sve završilo sporazumno, bez utvrđivanja odgovornosti, a u oko 30 odsto utvrđeno je postojanje zlostavljanja

ПРИЈАВИТЕ ЗЛОСТАВЉАЊЕ НА ПОСЛУ: У 30 одсто пријављених случајева постоји мобинг

Foto Ž. KNEŽEVIĆ

Ovo su rezultati rada telefonske linije koje su juče predstavili Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad i Ivica Lazović, zamenik direktora Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova. Saglasili su se da Srbija ima odlične pravne mehanizme za zaštitu zaposlenih od zlostavljanja na radu.

- Niko ne treba i ne sme da trpi bilo kakav oblik zlostavljanja, uključujući i zlostavljanje u radnoj sredini, a Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova je tu da pomogne svima da se reše problemi u vezi sa tim - rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka je navela da postoje dva ključna propisa za zaštitu od zlostavljanja na radu - Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, prema kome svi koji misle da su zlostavljani mogu da pokrenu postupak pred poslodavcem, bez posredovanja trećeg lica, a ako to ne urodi plodom onda mogu da potraže sudsku zaštitu, kao i Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova, koji omogućava posredovanje treće strane - Agencije.

- Postupak pred Agencijom je besplatan i cilj tog procesa je da se na miran i sporazuman način dođe do rešenja. Apelujemo na sve građane da, ako smatraju da su izloženi određenoj vrsti zlostavljanja u radnoj sredini, preko institucionalnog mehanizma za koji se pokazalo da je najefikasniji i najbolji, potraže pravnu pomoć - istakla je ministarka.

U saradnji Ministarstva za rad i Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova pre pet godina pokrenut je projekat SOS mobing telefonska linija, putem koje svi građani mogu da dobiju adekvatan pravni savet i usmerenje kako da pokušaju da mirnim putem dođu do odgovarajućeg rešenja.

- Relativno veliki broj građana obratio nam se i pružena im je pomoć - rekao je Ivica Lazović, zamenik direktora Agencije. - Od ukupnog broja poziva u 643 slučaja zatražena je pravna pomoć, od kojih je Agencija postupala u oko 550 postupaka.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba