OVA PRAVILA VAŽE ZA SVE STUDENTE: Počelo useljavanje u domove, evo kome moraju da se jave ako imaju simptome

Novosti online

22. 09. 2020. u 10:05

KONAČNA rang lista biće objavljena u četvrtak, a dan kasnije počeće raspodela soba. Pregledi za lekarsko uverenje počeli su u ponedeljak.

ОВА ПРАВИЛА ВАЖЕ ЗА СВЕ СТУДЕНТЕ: Почело усељавање у домове, ево коме морају да се јаве ако имају симптоме

Foto: Z. Knežević

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, doktorka Marija Obradović kaže da nije neophodno da se svi studenti koji se useljavaju u domove testiraju na kovid.

- Na osnovu anamnestičkih podataka i detaljne epidemiološke ankete, donosi se odluka da li je potrebno da se neki student serološki testira - objašnjava doktorka Obradović.

Ističe da su serološkim ispitivanjem obuhvaćeni strani studenti koji nisu državljani Srbije, za koje ne postoji trag gde su se kretali i koji dolaze iz zemalja regiona gde je kovid zastupljeniji u ovom trenutku.

Doktorka Obradović kaže da se studenti koji imaju tegobe još od početka epidemije redovno javljaju u Studentsku polikliniku.

- Imamo posebno odvojenu respiratornu ambulantu koju smo izdvojili iz glavne zgrade koja je dosta prometna. Studenti se mogu javiti u Prote Mateje 29, da im se uradi detaljna dijagnostika, serološko testiranje, po potrebi rengen, laboratorija i sve što treba - ističe doktorka Obradović.

Kaže da je u avgustu vrlo malo studenata bilo pozitivno na koronavirus jer su iskoristili taj deo leta da se odmore.

- Vrhunac epidemije među studentima je bio krajem juna i početkom jula. Zaraženi i oni sa tegobama su bili izolovani u poseban dom i to je dosta dobro funkcionisalo zahvaljujući podršci i dobroj koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvete. Mnogo nam je pomogao Studentski centar, kao i srednjoškolski domovi - navodi doktorka Obradović.

Načelnik stomatologije Doktor Jovo Martinović kaže da studenti još uvek dolaze u polikliniku i u doba epidemije.

- Najčešći razlog zbog kojeg dolaze jeste zubobolja i prvi kontakt sa našim strušnjacima se zasniva na pregledima, da se utvrdi kakvo je stanje i zbog čega se to dešava - objašnjavadoktor Martinović.

Navodi da imaju 12 timova koji rade na tom polju i da je služba uređena tako da je uvek dežuran jedan tim koji prima prvi put pacijente, prepoznaje o čemu se radi i upućuje na dalje lečenje.

Doktor Martinović kaže da su za studentsku dob karakteristični problemi sa umnjacima jer često nema prostora da oni pravilno izrastu.

- To je najčeći razlog zbog kojeg se javljaju. Tada dolaze na terapiju kod oralnog hirurga. Terapija može ići u dva smera, u smeru da se umnjak ostavlja u vilici i da se manjim intervencijama pravi prostor za njegovo izrastanje ili, ono što je češće, da se hirurški ukloni - objašnjava doktor Martinović

Kaže da je služba neprekidno radila od početka epidemije, ali da je obim posla bio smanjen.

Foto: K. Mihajlović

Doktorka Obradović podseća da svžaki student koji ima respiratorne tegobe i simptome kovida 19 treba da se javi u respiratornu ambulantu Studentske poliklinike, gde se radi dijagnostika.

- Student potom čeka rezultate pi-si-ar testa. Studenti iz domova će dok se rezultati čekaju biti u hostelu Lola ili u stacionaru poliklinike, gde imamo poseban deo za takve slučajeve - objašnjava doktorka Obradović.

Ukoliko su negativni, studenti se vraćaju u dom ili u svoj privatni smeštaj.

- Ako su pozitivni na koronavirus sa blažim tegobama, završava se na kućnom lečenju ili u Arni, ako su iz kolektivnog smeštaja, a ako su teže bolesni, moraće u neki od bolničkih centara - kaće doktorka Marija Obradović.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna