NIČU NOVE LABORATORIJE: Tragom najave premijerke o otvaranju devet centara za kovid-testiranje

E. V. N.

09. 08. 2020. u 09:16

STRUČNA komisija Ministarstva zdravlja obišla je prošle nedelje laboratoriju i Zavod za javno zdravlje Kruševac, kako bi procenila postojeće kapacitete za moguće otvaranje PCR laboratorije, saznaju "Novosti".

НИЧУ НОВЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ: Трагом најаве премијерке о отварању девет центара за ковид-тестирање

Stručnjaci laboratorije u Kruševcu / Foto S. Babović

Ocene su, prema saznanjima "Novosti", odlične i Kruševac bi zaista mogao da uđe u važan program države za borbu protiv epidemije. On podrazumeva, kako je ranije najavila premijerka Ana Brnabić, otvaranje novih PCR laboratorija na još 9 lokacija.

- Članovi stručne komisije su bili zaista prezadovoljni uslovima našeg rada, raspoloživim kadrovima, kao i činjenicom da mi već imamo neiskorišćen prostor iznad Kliničke mikrobiologije, na spratu zgrade gde je smeštena naša laboratorija, a koji je vrlo funkcionalan - predočava, za "Novosti", dr Dragoljub Vuksanović, direktor ZZJZ Kruševac.

Kako saznajemo, u petak je iz ZZJZ Kruševac nadležnima prosleđena dokumentacija neophodna za ceo projekat i Kruševljani se nadaju da će ući u ovaj poduhvat.

Dr Dragoljub Vuksanović / Foto S. Babović

I Zavod za javno zdravlje u Šapcu, koji pokriva dva grada i šest opština, a koji je odigrao najznačajniju ulogu u borbi protiv virusa korona u ovom delu Srbije, dobiće novu laboratoriju za PCR testiranje. Ovo je, za "Novosti", potvrdio direktor te kuće dr Branko Vujković, ističući da je to još samo jedna potvrda kvalitetnog rada.

Privatnici u sistemu

OD prošle nedelje dve privatne laboratorije u Kruševcu uključile su se u kovid-mrežu testiranja. Laboratorija Doma zdravlja Medius Universalis počela je da obavlja serološka testiranja na virusa korona, što je slučaj i sa laboratorijom Doma zdravlja "Sloga medik".

- Nalazimo se na spisku ustanova koje će dobiti savremenu dijagnostiku, što će nam pomoći u otkrivanju slučajeva virusa korona, ali nam to omogućava i širenje kapaciteta same ustanove. Jer, moći ćemo da radimo na dijagnostikovanju genoma svih virusa, odnosno mikroorganizama u čoveku - objašnjava dr Vujković.

Kako navodi, PCR testiranje pokazalo se kao najpouzdaniji način utvrđivanja postojanja virusa korona, a lično smatra da je dobro što Vlada Srbije razmišlja o širenju kapaciteta.

- Nakon postavljanja ovih laboratorija regionalni zavodi postaće regionalni centri za ispitivanje virusa korona, što je zaista velika stvar. PCC dijagnostika u ovom trenutku potrebna je pre svega za kovid 19, ali može se koristiti i za druge bolesti, a i zlu ne trebalo, ko zna za šta će se pokazati korisnom u budućnosti - rekao je dr Vujković.

Pokriven Rasinski okrug

ZAVOD za javno zdravlje Kruševac ima 67 zaposlenih, od kojih dva magistra, 12 doktora medicine različitih specijalnosti i 53 radnika više i visoke stručne spreme, tehnologa, hemičara, biologa, inženjera. Ova specijalizovana zdravstvena ustanova teritorijalno pokriva Rasinski okrug, gde živi oko 260.000 stanovnika.

Jedna od devet lokacija na kojima bi od jeseni mogli da se rade rezultati PCR testova kojima se utvrđuje prisustvo virusa korona je i Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Specijalista epidemiologije u ovom zavodu dr Aleksandar Antonijević kaže da se o toj ideji razmišlja poslednjih nekoliko meseci i da su iz ZZJZ u Kosovskoj Mitrovici izrazili želju za otvaranjem nove laboratorije.

- Sada nam je stigao zahtev iz Vlade Srbije u kojem traže od Zavoda da pošaljemo tri ekipe koje bi pokrile tri smene - po jedan mikrobiolog i dva laboranta, s ciljem obuke u Batajnici - kaže Antonijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili