SERTIFIKATIMA DO ZAPOSLENJA: Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu uključeni u program preduzetništva

N.B.

27. 05. 2024. u 11:38

U VASPITNO popravnom domu u Kruševcu 10 štićenika je uključeno u program preduzetništva Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga kako bi im se pomoglo da se zaposle zahvaljujući sertifikatima koje su stekli tokom obuke za deficitarna zanimanja.

СЕРТИФИКАТИМА ДО ЗАПОСЛЕЊА: Штићеници Васпитно-поправног дома у Крушевцу укључени у програм предузетништва

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da je reč o izuzetno bitnom projektu podrške za mlade ljude koji se nalaze u osetljivom životnom periodu.

- U pitanju su štićenici i štićenice koji su pokazali želju da usvoje nova znanja i dođu do priznatog sertifikata - dodao je on i poručio da je na poslodavcima da pruže šansu mladim ljudima i zaposle ih jer su kvalifikovani i imaju potrebno radno iskustvo.

Štićenici mogu da završe sertifikovane obuke za zavarivače, za sadnju biljaka u plastenicima, zatim za poslove na CNC mašinama, kao i za poslove frizera, manikira i pedikira. U sertifikatima o završenim obukama se nigde ne navodi da su stečeni u Vaspitno-popravnom domu kako bi se izbegla svaka moguća diskriminacija i stigmatizacija po isteku vaspitne mere.

Osim sertifikovanih obuka, štićenici se stručno osposobljavaju i za poslove vodoinstalatera, livca, mašinbravara, metalostrugara, automehaničara, električara, pekara, kuvara, krojača, molera, zidara…

U ovom trenutku u Vaspitno-popravnom domu se nalazi 170 štićenika, od kojih je 81 odsto uključeno u proces osnovnog i srednjeg obrazovanja, dok stručno osposobljavanje u zanatskim radionicama prolaze svi štićenici za vreme boravka u ustanovi.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)