KOLIKO KOŠTA TEGLA AJVARA: Ovo je cena za domaću izradu 700 grama delikatesa

E. V. N.

18. 09. 2023. u 13:06

VREME je da miris pe­čene paprike obavije domove gde se sprema omiljena zimnica. Da je samo do cene ovog povrća, možda se ajvar ne bi krč­kao na previše šporeta.

КОЛИКО КОШТА ТЕГЛА АЈВАРА: Ово је цена за домаћу израду 700 грама деликатеса

Foto I. Mitić

U prilog domaćem, među­tim, idu iznosi po kojima se ovaj delikates prodaje u trgovini.

Domaćice ovih dana kilogram paprike ne mogu da kupe za manje od 100 dinara, a velika je šansa da će ih koštati i dvesta. Prosečna tegla od 700 grama domaćeg ajvara koji se prodaje na pijaca­ma u najboljem slučaju ko­šta 900 dinara. Neki će sigurno sačekati i akcij­ske ponude u marketima.

U najčuvenijem kraju po paprici, leskovačkom, kilogram ovog povrća ko­šta na pijacama od 100 do 150 dinara.

- Nevreme nam je pravi­lo probleme. Smene kiše, vetra, jakog sunca ne po­goduju proizvodnji - kaže Đorđe Micić, direktor Zemljoradničke zadruge "Zelena zvezda" iz Vinar­ca, koja ima i sopstvenu poljoprivrednu proi­zvodnju, a papriku za ajvar proizvodi na površini od oko 1,2 hektara. - Pri­nos je nešto manji od uo­bičajenog, ali je to nadomestila cena. Bez obzira na nešto manji rod, biće dovoljno paprike za sve.

Za sve one koji nemaju uslove ili želju da sami pripremaju "srpski kavi­jar", počela je i prodaja gotove zimnice. Teglu do­maćeg ajvara od 700 grama poljoprivredni proizvo­đači u Leskovcu prodaju po ceni od 900 do 1.000 dinara.

- Kod nas tegla od 580 grama košta 800 dinara - ističe Stevica Marković iz Brestovca, koji je godi­nama uporan u proizvod­nji "leskovačkog ajvara" sa zaštićenim geograf­skim poreklom. - Uveliko pripremamo ajvar od sop­stvenih paprika.

Foto Tanjug

Na prestoničkim pija­cama ponuda je raznolika. Tokom radnih dana kilo­gram paprike može da se kupi za 150 dinara, ali je vikdendom tarifa veća, najčešće 200 dinara, a na gajbu 180.

Za razliku od prošle godine, u Vršcu je papri­ka ove sezone rodila bolje. Zato je i cena niža, pa aj­varuša košta od 130 do 150 dinara po kilogramu. Crveno blago, kako Bana­ćani nazivaju ajvarušu, pinđurišu i ljutenicu, na zrenjaninskim pijaca­ma je od 100 do 150 dinara za kilogram.

U lozničkom kraju pa­prika iz plastenika ili povrtnjaka može da se ku­pi od 100 do 140 dinara po kilogramu. Cena je, ka­ko kaže ugledni povrtar iz Straže kod Loznice Mišo Iskić, za petinu veća nego lane, a kupovina je za trećinu manja.

Na zelenim pijacama u Požarevcu paprika je početkom leta bila jef­tinija, ali kako se pri­bližilo vreme ostavlja­nja zimnice, cena joj je skočila. Paprika najni­žeg kvaliteta, sitnija i delimično oštećena, ko­šta 80 i 100 dinara, dok je ona kvalitetnija od 150 do 250 dinara.

Foto P. Milošević

Na kraljevačkoj pijaci cena paprike ovih dana kreće se od 160 do 200 di­nara, dok je na "kvantašu" jeftinija za dvadesetak dinara. U zavisnosti od kvaliteta, tegla ajvara iz domaće radinosti košta od 800 do 1.000 dinara, pinđur oko 900, koliko treba izdvojiti i za ek­stra ljuti pinđur sa som­borkom.

- Ta vremena kada se zimnica pripremala do­maćinski i "na veliko" odavno su prošla.

Sada se više isplati kupovati gotovu zimnicu po potre­bi u marketima - vajkaju se trgovci nadajući se većem broju kupaca tokom nared­na dva vikenda.

Paraćinsku pijacu preplavila je paprika različitog kvaliteta. Najtraženija je crvena mesnata i košta od 170 do 200 dinara. Lesko­vačku makedonku, za koju prodavci kažu da je za aj­var najbolja, valja plati­ti 180 i 200 dinara.

- Ta paprika je pljo­snata, ima dve strane, pa je zgodna za pečenje i čišćenje, a bez toga nema dobrog ajvara. Od 40 kilograma makedonke dobijete 23 tegle od 720 mililitara - informi­še nas iskusna žena za tezgom.

Foto I. Mitrić

Nevreme potopilo ajvarušu

U RUSKOM Krsturu u Bačkoj, selu najčuvenijem po proizvodnji paprike aj­varuše, julsko nevreme je uništilo dve trećine roda i oštetilo i preo­stale zasade. Najveća količina ovog povrća otkupljuje se kao druga klasa, po ceni od 50 dinara po kilogramu, dok se za prvu klasu dobija 120 dinara.

Na pijacama se krsturska roga, kako je ovde zovu, prodaje po ceni od 150 dinara. Selo je poznato i po domaćem ajvaru, priprema je u toku, a tegla od 700 grama košta 1.000 dinara.

Računica

ZA teglu od 750 grama treba oko tri kilograma mesnatih crvenih paprika. Na to treba dodati i trošak za ulje, struju ili drva. Ima domaćica koje koriste do­datne sastojke - paradajz, plavi patlidžan, ljute paprike. Kad se sve sabere, jedna tegla na kraju košta od 500 do 800 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)