SAHRANA DEDA ĐORĐA NA ZEJTINLIKU: Poslednji ispraćaj u četvrtak uz sve vojne počasti

Novosti online

04. 07. 2023. u 17:12

SAHRANA deda Đorđa bice obavljena u četvrtak, uz vojne počasti, na Zejtinliku u zajedničkoj grobnici Mihailovića.

САХРАНА ДЕДА ЂОРЂА НА ЗЕЈТИНЛИКУ: Последњи испраћај у четвртак уз све војне почасти

Foto: I. Marinković

Tamo počivaju njegovi deda Sava i otac Đuro, čuvari ovog svetog mesta u decenijama pre Đorđa, kome su ostavili zavet da nastavi njihovu misiju, da sa istim poštovanjem i posvećenošću prenosi sećanje na slavne srpske, solunske ratnike koji su za slobodu otadžbine položili najsvetije - svoje živote.

Đorđe Mihailović, koji je čuvao sećanje na stradanje srpskih vojnika na Solunskom frontu kao sveti gral i luču života, preminuo je u 96. godini.

Čika Đorđe rođen je u Solunu 1. maja 1928. godine.

Bez šajkače nikuda

Deda Đorđa niko nije video bez jednog odevnog predmeta napolju.

- Bez šajkače iz kuće nikada nisam izašao. Ona je simbol srpskog seljaka - vojnika u balkanskim i u Velikom ratu, kada su Srbi ispisali najsvetlije stranice naše istorije. Niko mi nikad nije prigovorio zašto je nosim. Ponosio sam se, i to su cenili svi koji su dolazili na Zejtinlik. I Svetlani sam rekao: "Šajkača i ja, zauvek. Kad pođem ja, i ona će sa mnom" - ponosno nam je govorio deda Đorđe.

Za svoju dugogodišnju posvećenost Đorđe Mihailović je odlikovan i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!