KRAGUJEVAC DOBIO KAZNENO POPRAVNI ZAVOD PO EVROPSKIM STANDARDIMA: Otvranju prisustvovala ministarka pravde Maja Popović

Tanjug

15. 11. 2022. u 16:38

NOVI Kazneno-popravni zavod (KPZ), jedan od najmodernijih zatvorenog tipa u Srbiji, sa smeštajnim kapacitetom za 500 osoba lišenih slobode, otvoren je danas u Kragujevcu.

КРАГУЈЕВАЦ ДОБИО КАЗНЕНО ПОПРАВНИ ЗАВОД ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА: Отврању присуствовала министарка правде Маја Поповић

Foto: Tanjug

Zavod je izgrađen u skladu sa standardima Evropskih zatvorskih pravila, na preko 20.000 kvadrata, a otvaranju je prisustvovala ministarka pravde Maja Popović koja je istakla da je to jedan od najmodernijih i najsigurnijih zatvorskih objekata u Evropi.

- Sa izgradnjom ovog objekta definitivno smo postigli zlatni standard zatvorskih pravila Evrope. U ovom objektu, na human način zatvorenici mogu da izdržavaju svoje zatvorske kazne - navela je Popović.

Navela je da su sve sobe dobro opremljene, a da je kompletan nameštaj izrađen u Kazneno-popravnim domovima u Srbiji, čime je napravljena milionska ušteda u budžetu.

U objektu će raditi 270 zaposlenih, a otvoren je konkurs za novih 130 komandira, rekla je ministarka i dodala da je kapacitet objekta 500 zatvorenika, a da je trenutno oko 270 osoba smešteno u novom zatvoru.

Foto: Tanjug

- Radiće se i na edukaciji zatvorenika kako bi se lakše resocijalizovali i pripremili za život van zatvora. Ovaj program koji smo napravili sa Savetom Evrope i Razvojnom bankom Saveta Evrope, pruža mogućnosti našoj državi da dalje ispunjavamo aktivnosti u poglavlju 23, što je važni za proces evrointegracija - rekla je Popović.

Izgradnju novog Kazneno-popravnog zavoda u Kragujevcu najvećim delom kreditirala je Razvojna banka Saveta Evrope, sa 17 miliona evra, dok je Srbija izdvojila 13 miliona evra, koji su opredeljeni i za opremanje objekata.

Viceguverner Razvojne banke Saveta Evrope Tomaš Boček izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na ovom projektu. On je rekao da su poboljšanje uslova života osobama lišenih slobode i pružanje mogućnosti obuke i rehabilitacije tokom izdržavanja kazne zatvora ključni preduslov za njihovu buduću reintegraciju u društvo.

Foto: Tanjug

Pohvalio je rad Ministarstva pravde, posedbno Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u naporima da se izgradi ustanova koja zadovoljava evropske standarde za dostojanstven život i mogućnost razvoja, kao i za bolje uslove za rad zatvorskog osoblja.

- Srbija čini značajne korake u ispunjavanju uslova za sektor pravosuđa na putu ka EU, sa fokusom na veoma važan, ali često nedovoljno finansiran sektor Kazneno-popravnih ustanova - rekao je Boček i dodao da je Razvojna banka nastaviti da podržava inicijative Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, i Srbije u celini.

Šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper rekao je da Savet Evrope podržava napore za pobljašanje materijalnih uslova u zatvorima, koji su jedan od uslova za ispunjenje standarda SE i koji su zabeleženi u poslednjem izveštaju Komiteta za prevenciju torture.

Humani zatvorski sistem je standard u kome se vidi koliko je društvo napredovalo u ostvarivanju ljudskih prava, naglasio je on.

Foto: Tanjug

- Materijalni uslovi su važni, ali važno je i šta se radi sa osuđenicima, tj. vrsta usluge koja se pruža i investira u osoblje koje radi u zavodu - rekao je Flesenkemper.

Novi KPZ u Kragujevcu zatvorenog je tipa, a kompleks se sastoji od 11 objekata, ukupne površine 22.000 kvadrata. Zavod ima 265 soba, uključujući sobe za osobe sa invaliditetom, bolničke sobe i samice u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila. Takođe, novi zavod ima i sportski blok sa terenima za košarku i teretanom, kao i blok za edukacije sa radionicama za upošljavanje osuđenih lica.

Kompleks je pokriven sa više stotina sigurnosnih kamera i spade u red najsigurnijih zatvora u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)