VUKANA DANI DELE OD "ZOLGENSME": Devetomesečni dečak iz Vranja stigao u Budimpeštu, pre terapije još analize i ispitivanja

J. S.

18. 05. 2022. u 20:23

OKO dva i po miliona evra je sakupljeno i maleni Vukan Stoiljković iz Vranja, u pratnji roditelja, primljen je danas u Kliniku "Betesda" u Budimpešti gde bi trebalo da primi "zolgensmu", najskuplji lek na svetu.

ВУКАНА ДАНИ ДЕЛЕ ОД ЗОЛГЕНСМЕ: Деветомесечни дечак из Врања стигао у Будимпешту, пре терапије још анализе и испитивања

Foto: Privatna arhiva

Ovog devetomesečnog mališu obolelog od spinalne mišićne atrofije tip 1 (SMA1) u narednih desetak dana očekuju pregledi lekara specijalista, a potom i genska terapija koja se prima jednom u životu.

Kako su za "Novosti" iz Budimpešte potvrdili njegovi roditelji, Vukan je smešten u bolnički apartman.

- Ubrzo po dolasku na kliniku, sreli smo se sa timom lekara koji će lečiti našeg Vukana. Narednih 10 dana, a možda i dve-tri nedelje trajaće neophodne analize i ispitivanja, a prve su već obavljene čim smo stigli - kazali su nam Stoiljkovići.

Za nepuna dva meseca Srbija je, ponovo, pokazala neverovatnu humanost i jedinstvo da bi se sakupio novac za lečenje još jedne bebe koja boluje od SMA1.

Porodica se zahvalila svima koji su na bilo koji način doprineli da se prikupi neverovatnih 2,5 miliona evra.

U POSLEDNjI ČAS

OD pre dva meseca, kada se saznalo da boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa i da je za lečenje potrebno 2,5 miliona evra, pomogli su mnogi humani ljudi. Zahvaljujući njima Vukan je otputovao u Budimpeštu gotovo u poslednjem trenutku budući da su iz Klinike za termin njegovog prijema odredili upravo jučerašnji datum - 18. maj.

- Dragi naši dobri ljudi, ne postoji trenutno reč koja može iskazati zadovoljstvo i sreću koju trenutno imamo. Voleli bismo kada bismo mogli sve da vas od srca zagrlimo. Hvala vam za sve što ste uradili za Vukana, za nas - navodi se u objavi Vukanovih roditelja, Ivane i Miloša Stoiljković.

Oni su se zahvalili i za sve organizovane humanitarne bazare, skupove, predstave, žurke... za sve događaje koji su, za pomoć Vukanu, bili priređeni u celoj našoj zemlji ali i šire.

Foto: Privatna arhiva

- Hvala za svaku donaciju, svaki poslati SMS, bilo kakav vid podrške. Hvala za pomoć koju ste nam pružili iz Republike Srpske, za svaki poziv, deljenje, bazar. Za sve što ste uradili, šta ste do sada radili, hvala vam. Hvala Fondaciji "Budi human" na prilici i podršci. Svim zaposlenima koji su svakoga dana ulagali mnogo truda, vremena i znoja za svaki dinar koji je prošao tokom akcije, što su uvek bili tu za nas - navode Stoiljkovići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024