VAŽNO UPOZORENJE RHMZ: Visok stepen UV zračenja u Srbiji - u ovim gradovima posebno budite oprezni (FOTO)

M.K.

03. 05. 2022. u 09:26

VISOK stepen UV zračenja u naredna dva dana očekuje se u mnogim mestima u Srbiji, navodi se u najnovijoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Висок степен УВ зрачења у Србији - у овим градовима посебно будите опрезни (ФОТО)

Foto: D. Balšić

U sredu će visok stepen zračenja biti u Vršcu, Loznici, Velikom Gradištu, na Zlatiboru, u Sjenici, Požegi, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Leskovcu, Dimitrovgradu, Peći, Prizrenu, Prištini, Vranju i imaće indeks 6 od 11.

U četvrtak se isti stepen UV zračenja očekuje na Paliću, u Zrenjaninu, Kikindi, Loznici, Sremskoj Mitrovici, Smederevskoj Palanci, Visokom Gradištu, Sjenici, Kraljevu, i opet u Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Leskovcu, Dmitrovgradu, Prizrenu, Prištini i Vranju.

UV indeksa ima 11, vrednost do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren, od 6 do 7 je visok, od 8 do 10 vrlo visok,  a ljubičasta zona je od 11 i više i podrazumeva ekstremno visoko zračenje.

Foto: Printskrin RHMZ

 

Kako se zaštititi?

Obavezni preparati sa zaštitnim faktorom 

Potrebno je izbagavanje izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova. Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni.

Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi.

Odeća svetlijih boja

Treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

Zaštitite se i u zatvorenom prostoru

Imajte na umu da postoji i mogućnost štetnih efekata UV zračenja i u zatvorenom prostoru.

S obzirom da UVA zraci prodiru kroz staklo, ukoliko ste izloženi delovanju sunčevih zraka na ovaj način, razmislite o dodavanju ravnog, obojenog UV-zaštitnog filma na bočne i zadnje prozore automobila, ukoliko je to u propisima u vašoj zemlji, ili na prozore prostorija u kojima živite ili radite. Ovaj zaštitni film blokira i do 99,9 odsto UV zračenja a propušta i do 80 odsto vidljive svetlosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZDAO VUČIĆA KAO LUKAŠENKA: Nije slučajno što je Slobodan Milošević za Bogoljuba Karića rekao da je najgori čovek na svetu