NIJAGARINI VODOPADI U BOJAMA SRPSKE TROBOJKE: Dan državnosti biće obeležen i u Kanadi

Tanjug

14. 02. 2022. u 23:43

AMBASADOR Srbije u Kanadi Dejan Ralević najavio je da će Dan državnosti Srbije biti obeležen i u Kanadi, gde će u Otavi će biti podignuta srpska zastava, dok će Nijagarini vodopadi biti osvetljeni u bojama nacionalne trobojke.

НИЈАГАРИНИ ВОДОПАДИ У БОЈАМА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ: Дан државности биће обележен и у Канади

Foto: Free Images Pixabay

- Naša nacionalna zastava biće podignuta ispred Gradske kuće gde će se vijoriti ceo dan u znak pažnje i poštovanja koje glavni grad Kanade pokazuje prema držvama koje u Otavi imaju svoja diplomatska predstavništva u i čiji građani čine deo kanadske zajednice" - rekao je Ralević za Tanjug i dodao da je Srbija prva koja je uvela obeležavanje nacionalnog praznika na čuvenim vodopadima.

Prema rečima ambasadora, zbog epidemioloških mera, kao i zabrane okupljanja u centralnim delovima Otave zbog protesta koji traju, ove godine će izostati svečana ceremonija podizanja zastave. Ambasada je, kako je podsetio, prošle godine uputila zahtev Nacionalnom parku Nijagara sa molbom da vodopadi budu osvetljeni u bojama srpske nacionalne zastave.

- I ove godine smo dobili priliku da osvetlimo čuvene vodopade, a imali smo sreću da tu radi i naš Pančevac Slobodan Marin, koji je ekspert za svetlo i koji će u 22.15 (04.15 po vremenu u Srbiji) osvetili vodopade u trajanju od 15 minuta - rekao je Ralević.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mane Saric

Srbija je bila prva država koja je uvela tradicionalno obelezavanje Dana državnosti na Nijagarinim vodopadima uz ogromnu podršku Nacionalnog parka, ali i samog grada Nijagara Fols - njenog gradonacelnika Džima Diodatija. Gradonačelnik i grad godinama podržavaju aktivnost vrlo značajne i uspešne srpske zajednice u Nijagari, uključujući i obeležavanje Dana Nikole Tesle. Ambasador Ralević poziva sve da se priduže ambasadi u obležavanju Dana državnosti.

Počasno osvetljavanje Nijagarinih vodopada, inače se dešavalo, prvenstveno, za rođendan britanske kraljice Elizabete, a vodopadi su 2016. godine prvi put obojeni kraljevskom purpurnom bojom u čast njenog 90. rođendana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina