TORTA I DVE MEDALJE ZA KURIRA MIŠU: Mihailo Mirković, učesnik NOB, u petak prigodno proslavio 90. rođendan

D. MATOVIĆ

21. 08. 2021. u 13:00

DEVEDESETI rođendan legendarnog kurira Miše, učesnika Drugog svetskog rata, u petak je proslavljen u svečanoj sali Subnora Beograd. Drugovi su iznenadili slavljenika Mihaila Mirkovića sa tortom i svećicama.

ТОРТА И ДВЕ МЕДАЉЕ ЗА КУРИРА МИШУ: Михаило Мирковић, учесник НОБ, у петак пригодно прославио 90. рођендан

Mihailo Mirković sa prijateljima u Subnoru Beograda / Foto Z. Jovanović

General Vidosav Kovačević, predsednik Subnora uručio mu je Medalju borca i plaketu na kojoj piše: "Veliko hvala", ali i medalju koju je Subnor dobio od Ruske Federacije na obeležavanju 75. godišnjice pobede nad fašizmom.

- Zaslužio si je Mišo kao jedan od oslobodilaca Beograda. Ti si se borio sa crvenoarmejcima - rekao mu je Kovačević.

Uzbudljiv život, nije ostavio traga na licu partizana koji je bio kurir kod Moše Pijade, Save Kovačevića i Peka Dapčevića. Nasmejan, vitalan, kao da nije četiri puta ranjavan i kao da nije učestvovao u svim ofanzivama osim Igmanskog marša.

- Ponosan sam što ste mi drugovi, što su me godine držale. Hvala vam što me niste zaboravili - zahvalio se Mirković.

U partizanima se kurir Miša obreo kao dečak, bežeći od ustaša koji su zapalili njegovo selo kod Bugojna u Bosni. Naišao je na čuvenu Petu crnogorsku brigadu Save Kovačevića. Izgubio je svoje najrođenije, a pronašao nove srodnike i roditelje u herojima Kovačeviću i Dapčeviću. Uz Kovačevića je bio sve do njegove pogibije na Sutjesci.

- Stajali smo skamenjeni kada je Sava poginuo. Nismo znali šta ćemo. Ćutali smo o njegovoj smrti dok su se vodile teške borbe, da se ljudi ne bi demoralisali - priča Mirković.

Ispričao je Mirković i kroz kakve je opasnosti prošao kada je otišao da uzme Savinu torbu od koje se slavni komandant do poslednjeg daha nije odvajao:

- Dali su mi Savinu "busolu". I danas je čuvam.

Posle rata, Mirković je otkrio drugu stranu svoje ličnosti i okrenuo se filmu i pozorištu, diplomirao glumu i režiju. Radio je u Televiziji Beograd, na "Bi-Bi-Siju"... Snimio je nekoliko filmova, a za glavnu ulogu u "Bakonji Fra Brne" je i nagrađivan. Igrao je i u američkom filmu, što je bio povod da mu američki predsednik Ronald Regan uruči plaketu.

ŽIVOTNA POUKA OD ČIKA JANKA

MIRKOVIĆ je 13 godina u pozorištu "Boško Buha" igrao u predstavi "Tom Sojer". Tu knjigu Marka Tvena dobio je dok je bio kurir od "čika Janka", a kasnije je saznao da je on Moša Pijade.

- Nisi je pročitao, a počeo si. Sve u životu što počneš moraš da završiš - rekao je Moša poklanjajući mu knjigu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni