ISTRAŽIVANJE MISTERIOZNE KULE: Završena arheološka kampanja na lokalitetu Egeta (FOTO)

Suzana M. Jovanović

11. 07. 2021. u 09:20

OVOGODIŠNjA arheološka kampanja na lokalitetu Egeta kod Brze Palanke, nedavno završena, bila je usmerena na istraživanje severoistočne kule utvrđenja, a nalazi se u takozvanom sektoru pet.

ИСТРАЖИВАЊЕ МИСТЕРИОЗНЕ КУЛЕ: Завршена археолошка кампања на локалитету Егета (ФОТО)

Foto Muzej Krajine

Radovi su realizovani u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a realizovali su ga Muzej Krajine u Negotinu i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Istraživanja je pomogao sopstvenim sredstvima i negotinski muzej.

- Radili smo sa ciljem da severoistočnu kulu utvrđenja pripremimo za restauratorsko konzervatorske radove. Ona ima 55 kvadratnih metara i potpuno smo je očistili do dubine dva i po metra, negde i niže zbog pada terena. Sada se  kula vidi sa spoljne i unutrašnje strane, sve je iscrtano i sva je dokumentacija na terenu završena. Cilj je, kao i sve ovo što radimo na Limesu, Šarkamenu i svim našim lokalitetima, da se to u jednom trenutku konzervira i na pravi način predstavi javnosti - kaže arheolog Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine u Negotinu, uz dr Pericu Špehara, vanrednog profesora na Odeljenju arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu, rukovodilac projekta.

Foto Muzej Krajine

UTVRĐENjE na lokalitetu Egeta prava je misterija. Nalazi se na mestu starijih nalazišta iz praistorijskog i rimskog doba. Baš ovo utvrđenje je i jedini utvrđeni vizantijski spomenik na desnoj obali Dunava.

- To je fantastično otkriće. Mi smo tražili antiku sa namerom da objedinimo lokalitete iz perioda Limesa, a dobili smo srednjovekovnu građevinu iz 11. veka sa nalazima koji to potvrđuju. U jednom delu imamo praistorijske slojeve, što znači da je neki kontinuitet življenja tu bio. Ono što je problem, taj lokalitet je prekopavan vojnim vežbama JNA pre 40-50 godina i dobrim delom je devastirana istočna strana utvrđenja, istočni bedem, jednim delom i zbog pozajmišta peska na zapadnoj strani, ali mi polako radimo sa ciljem da to prezentujemo na pravi način - dodaje Janjić.

ISKOPAVANjA Arheološka istraživanja lokaliteta "Egeta", Foto Muzej Krajine

NAMERA je arheologa da kampanju prate i konzervatorski radovi. Ovaj multikulturalni lokalitet sa slojevima praistorije, antike do srednjeg veka, u proteklih pet godina prošao je kroz geo-fizička istraživanja i arheološka iskopavanja, pa je red da se sve pronađeno na Egeti i adekvatno zaštiti.

- Imamo jednu celinu, jako lepu kulu koja je kružnog oblika, neobična, vrlo važna, s obzirom na to da se radi o 11. veku. To je i praktično raritetna stvar. S obzirom na dosadašnja petogodišnja istraživanja došli smo do dovoljno podataka da već, možda, naredne godine možemo razmišljati o jednoj monografiji, a vrlo smo blizu do dovođenja materijala u takvo stanje da možemo da radimo i izložbu koja bi obišla čitavu Srbiju, pogotovu što se radi o jedinstvenom utvrđenju te vrste - ističe Gordan Janjić, dodajući da će se na sledećem konkursu Ministarstva kulture pojaviti sa zahtevom za obezbeđivanje sredstava za izradu projektne dokumentacije za konzervatorske radove na ovom lokalitetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas