HOĆETE DA SAČUVATE ZDRAVLJE? Manje sedite - Evo četiri razloga da to uradite

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

26. 05. 2024. u 12:00

VEĆ dugo stručnjaci upozoravaju da sednje ozbiljno i dugoročno može da naruši zdravlje, ali se nažalost prema najnovijim podacima, ovaj način življenja kod mnogih ne menja.

ХОЋЕТЕ ДА САЧУВАТЕ ЗДРАВЉЕ? Мање седите - Ево четири разлога да то урадите

Foto Shutterstock

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), sedelački način života je problem koji pogađa više od četvrtine odrasle populacije u svetu (jednu od tri žene i jedan od četiri muškarca ne praktikuju dovoljno fizičke aktivnosti), a stepen neaktivnosti se dvostruko povećava u zemljama sa visokim nacionalnim dohotkom, u odnosu na one u kojima je isti nizak.

Definicija sedelačkog načina života prema SZO je onaj stil življenja kada se osam ili više sati tokom dana provodi u sedećem ili ležećem položaju, osim kada se spava. Ovo je sve rašireniji trend čiji se uzroci, prema SZO, nalaze pre svega u modelu po kojem savremeni svet funkcioniše na poslu i kod kuće, u smanjenju kretanja u slobodno vreme, ali i u većem korišćenju prevoznih sredstava koje ne zahteva trošenje energije savremenog čoveka.

Iako su potrebna dalja istraživanja o uticaju sedelačkog načina života na zdravlje, naučna zajednica se slaže da fizička neaktivnost može da dovede do rizika od razvoja različitih zdravstvenih problema. Naime, loše kretanje se smatra jednim od glavnih faktora rizika za smrtnost od nezaraznih bolesti. Evo koje su najčešće:

Foto Shutterstock

1. Uvećan rizik od razvoja teških bolesti

Rizik od raka, naročito kada je reč o karcinomu bešike, raku dojke, debelog creva i kanceru endometrijuma, najčešćim malignitetima koji pogađaju ljude koji previše vremena provode u fotelji.

2. Bolesti srca

Sedenje umesto kretanja smanjuje mogućnost da srce bude snažno i otporno, a cirkulacija efikasnija. Na taj način se povećava rizik od nastanka moždanog udara i srčanog udara (infarkta) jer se teže pod kontrolom drže faktori rizika kao što su povišeni krvni pritisak (hipertenzija), dijabetes, gojaznost, povišeni holesterol.

Foto Shutterstock

3. Zglobovi

Fizička neaktivnost dovodi do ukočenosti zglobova (što uzrokuje osteoartritis, tj. artrozu) i osobu izlaže većem riziku od osteoporoze, bolesti koja dovodi do propadanja koštanog tkiva.

4. Psiha

Među mogućim posledicama sedelačkog načina života su i pad raspoloženja, povećanje stanja anksioznosti i depresije i, naposletku, preuranjeno starenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)