ISKORISTITE PLODOVE VOĆA: trešnje za vitalnost i mladalački izgled

I. K.

24. 06. 2023. u 14:41

SADA kada im je sezona svakog dana pojedite 200 grama trešanja, jer one pomažu u prevenciji mnogih zdravstvenih problema, poboljšavajući opšte stanje organizma, i omogućavajući da se izgleda zdravo i mlado.

ИСКОРИСТИТЕ ПЛОДОВЕ ВОЋА: трешње за виталност и младалачки изглед

Foto Shutterstock

Zahvaljujući antocijaninima, koji im daju karakterističnu modro crvenu boju, trešnje pročišćavaju organizam tako neutrališu slobodne radikale, koji su odgovorni za degenerativne bolesti, kao što su Alchajmer, kancer ili artritis.

Ujedno, trešnje pomažu u prevenciji raznih bolesti i problema sa srcem, a takođe sprečavaju i prevremeno starenje ćelija. Štite srce i poboljšavaju cirkulaciju krvi, održavaju u dobrom stanju kapilare u mrežnjači, što dovodi boljem očuvanju vida.

Trešnje sadrže i vitamin C i amino-kiseline, koji su idealni za prevenciju starenja kože, ali i za očuvanje zdravlja kose i noktiju. Usporavaju nastanak bora, fleka i staračkih pega, omogućavajući koži mladalački izgled.

Bitan su izvor melatonina, jedinjenja koje reguliše otkucaje srca i ciklus spavanja, tako da su idealne za sve one koji imaju problema sa nesanicom i hroničnim umorom.

Čaj

ČAJ od peteljki trešnje ima jaka diuretička svojstva tako da se preporučuje za bolju funkciju bubrega i za smanjenje viška vode u organizmu. Sprečava i stvaranje bubrežnih kamenaca i infekcija urinarnog trakta. Peteljke trešnje, takođe stimulišu eliminaciju toksina iz tela putem urina i stolice. U tradicionalnoj medicini široko se koristi zbog svojih sedativnih, diuretičkih i protivupalnih svojstava.

Ovo ukusno voće popularno zovu "hrana za mozak", jer pozitivno utiče na mentalno zdravlje. Ublažavaju simptome gihta i artritisa, kao što su upala i zadržavanje tečnosti. Zbog vlakana koje sadrže, dobre su za probavu. Mogu da ublaže bol, jer imaju antiinflamatorno dejstvo.

Zbog velike količine vode, kalijuma i vlakana, deluju kao laksativ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)