OBERITE BAGREMOV CVET: Osušite i sačuvajte za zimu - pravo je blago protiv kašlja

I. K.

12. 05. 2023. u 10:50

CVET bagrema koji je u izobilju u ovo doba godine trebalo bi da se sačuva za zimu.

ОБЕРИТЕ БАГРЕМОВ ЦВЕТ: Осушите и сачувајте за зиму - право је благо против кашља

Foto Shutterstock

 Njegova lekovita svojstva su brojna, a najefikasniji je za iskašljavanje i skidanje visoke temperature. Medonosni cevtovi bagrema mogu da se koriste i u ishrani, a svatuju se onima koji imaju problema sa probavom, kao i obolelima od srca. Bagremovi cvetovi se suše u haldovini na blagoj promaji, a nakon toga treba ih smestiti u zatvorenu posudu.

Čaj od cveta bagrema se koristi kao odličan sekretolitik za umirenje kašlja. Ponekad se koristi kao dijaforetik (sredstvo za izazivanje znojenja), odnosno za snižavanje povišene telesne temperature, a ređe kod zatvora. Mirisni cvetovi bagrema u proleće privuku veliki broj pčela jer su puni polena, a on jača bolesna pluća.

Osim cveta u lekovite svrhe upotrebljava se mladi list, plod, ređe mlada kora, jer je starija jako otrovna.

Mladi listovi bagrema sadrže niz supstanci snažnog antiseptičnog dejstva, pa se koriste prilikom virusnih prehlada i infekcija. Gorke supstance iz listova stimulišu lučenje žuči, te se bagrem često upotrebljava u slučaju problema s varenjem.

Mlada sušena kora bagrema ima terapijska svojstva usled niza stanja, ali njena upotreba ipak se ne savetuje. Zbog više toksičnih sastojaka, ne treba da se koriste kora, zreo list i sirove semenke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba