PLUĆNJAK, PODBEL I SLADIĆ ČUVAJU PLUĆA: Čajevi odlični kod suvog kašlja i šlajma, prehlade, pa čak i boronhitisa

V. N.

08. 01. 2023. u 10:50

RESPIRATORNE infekcije i aerozagađanje mogu da ugroze zdravlje pluća.

ПЛУЋЊАК, ПОДБЕЛ И СЛАДИЋ ЧУВАЈУ ПЛУЋА: Чајеви одлични код сувог кашља и шлајма, прехладе, па чак и боронхитиса

Foto: Shutterstock

Da se to ne bi dogodilo pobrinula se sama priroda, koja je darovala nekoliko biljaka koje su idealni saveznici u poboljšanju stanja i očuvanju zdravlja disajnih puteva.

 

Plućnjak

Samo ime kaže da je plućnjak biljka koja povoljno deluje na plućno tkivo. Takođe je poznata i kao pulmonaria, a njenim korišćenjenjem se stvara više sekreta, što pomaže u disanju. Pri tome, plućnjak istanjuje sekret i tako olakšava disanje. Plućnjak je najbolje da se konzumira u vidu čaja. Dodajte jednu do dve kašičice plućnjaka u šolju vode, a možete dodati i više ako želite. Sačekajte nekoliko minuta dok ne postane dovoljno jak, pa procedite. Pijte nekoliko puta na dan.

Koren sladića

Koren sladića odličan je za detoksikaciju pluća jer uklanja iritaciju. Pomaže kod razblaživanja šlajma i olakšava njegovo izbacivanje. Pošto deluje kao antibiotik, ubija bakterije i viruse. Pola kašičice usitnjenog slatkog korena prelijte sa oko 200 ml ključale vode, sud poklopite i posle pet minuta procedite. Pije se šolja čaja više puta dnevno posle jela, ali ne duže od šest nedelja.

Foto: Shutterstock

Podbel

Podbel razređuje sekret i pomaže kod njegovog izbacivanja. Ako imate suvo grlo i suvi kašalj, stvara olakšanje kod ovakvih vrsta iritacija. Takođe je odličan i za lečenje bronhitisa, prehlada, pa čak i upale pluća. Kašičicu lista podbela prelijte sa 200 ml ključale vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Piti tri puta dnevno po jednu šolju čaja posle jela.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba