PET BILJAKA KOJE LEČE KAŠALJ: Uz efikasan lek iz prirode rešite se tegoba

I. K.

23. 02. 2023. u 09:50

TERAPIJA biljem ima značajnu ulogu u saniranju tegoba koje uzrokuju respiratorne infekcije, pa nije retkost da se i od lekara dobije savet za njihovu primenu.

ПЕТ БИЉАКА КОЈЕ ЛЕЧЕ КАШАЉ: Уз ефикасан лек из природе решите се тегоба

Foto Shutterstock

Jedna od tegoba za koju postoje vrlo efikasni lekovi u prirodi je i kašalj, bilo da je reč o suvom, nadražujućem kašlju ili onom koji se izbacuje sekret iz disajnih puteva.

Foto: Free Images Pixabay

Majčina dušica

Ova biljka visoko je efikasna za čišćenje disajnih puteva, odnosno izbacivanje šlajma. Da biste napravili čaj od majčine dušice, stavite dve kašike sveže majčine dušice ili kašiku osušene u šolju vruće vode. Pustite biljku da se natapa pet minuta, zatim procedite da biste je odstranili i, ukoliko želite, dodajte med u prohlađen čaj.

Foto: Shutterstock

Kamilica

Nadaleko čuvane kamilica je umirujuća lekovita biljka i pomaže kod kašlja sa šlajmom, kada se koristi za inhalaciju. Možete da ostavite preko noći nekoliko kapi tinkture kamilice u posudi na radijatoru u spavaćoj sobi.

Foto: Shutterstock

Beli slez

Čaj od belog sleza deluje tako što oblaže grlo, a u plućima razređuje sluz, olakšavajući njeno iskašljavanje. Da biste napravili čaj, potopite dva do tri grama suvog korena i/ili listova u šolju vruće vode, držite tako deset minuta i procedite pre nego što je popijete. Pijte ukupno tri šolje dnevno.

 

Foto: Free Images Pixabay

Sladić

Slatki koren, sladić, omekšava sluz i slabi bronhijalni grč. Dodajte 45 kapi tinkture slatkog korena šolji vruće vode i polako je ispijte. Pijte tri puta na dan. Ne sme se uzimati duže od nekoliko nedelja jer može povisiti krvni pritisak.

Foto D. Miljković

Crni luk

Sok od crnog luka pomaže u ublažavanju suvog kašlja. Pravi se na sledeći način: 2 glavice crnog luka, srednje veličine, sa što jačom ljuskom, presečene na četiri dela, i 100 g žutog šećera preliti litrom vode i kuvati dok ne ostane oko pola litra tečnosti. Procediti, sipati u staklenu bocu, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu. Ovaj sok se pije kada se dobiju napadi kašlja. Uzima se više puta dnevno, prema potrebi, po pola šoljice.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri