KAD KAŠLJETE - BELI SLEZ: Čaj, ili sirup, kod upale, astme, prehlade, gorušice, čira na želucu...

I. K.

16. 02. 2023. u 21:00

KADA za prehladom zaostane uporan i zamarajući kašalj, pomoć potražite u belom slezu.

КАД КАШЉЕТЕ - БЕЛИ СЛЕЗ: Чај, или сируп, код упале, астме, прехладе, горушице, чира на желуцу...

Foto Shutterstock

 Ukoliko ste lenji da sebi svakog dana pripremate čaj, potražite u apoteci sirup od ove lekovite biljke.

Naučna istraživanja su pokazala da sluz iz korena belog sleza oblaže sluzokožu, i time stvara zaštitni sloj, pa tako dolazi do smanjenja upale disajnih puteva. Kada se ova sluz primeni spolja smanjuje zategnutost i povećava vlažnost kože.

Zbog svojih lekovitih osobina beli slez je poznat i kao lek za upalu grla, kao i za bronhitis. Istovremeno pomaže pri iskašljavanju šlajma i kod upale pluća. Primenu ima i kod bronhijalne astme, pa čak i kod tuberkuloze koja nije uznapredovala.

Najbolji čaj od belog sleza pravi se od korena mlade biljke. Nakon branja trebalo bi ga oguliti da ga ne bi napale razne gljivice koje uništavaju lekovita dejstva. Posle guljenja se suši i tek onda je spreman za pravljenje čaja ili sirupa.

Inače, čaj od belog sleza dobar je i za varenje i probleme sa gorušicom i kod čira na želucu. U organizmu se ponaša kao antioksidans, pa je odličan za podizanje imuniteta.

Foto: Free Images Pixabay

Čaj i sirup od belog sleza preporučuju se i kod upala debelog creva. Deluju tako da smiruju nadražaje i na taj način uspevaju da obuzdaju dijareju ili povraćanje.

Priprema čaja od belog sleza

Za čaj od belog sleza kašiku iseckanog korena prelijte sa šoljom mlake vode i ostavite sat do dva. Nakon toga podgrejte samo toliko da vam čaj ne bude hladan. Pripremljeni čaj može da se pije tokom celog dana, i može da se zasladi medom.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju