SUV KAŠALJ I ZBOG ALERGIJE, ALI I ZAGAĐENJA: Prehlada nije jedini razlog za probleme sa grlom

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

13. 03. 2023. u 20:50

UPORAN, suv kašalj koji mnoge muči ovih dana posledica je alergijskog i vazomotornog rinitisa.

СУВ КАШАЉ И  ЗБОГ АЛЕРГИЈЕ, АЛИ И ЗАГАЂЕЊА: Прехлада није једини разлог за проблеме са грлом

Foto Shutterstock

Međutim, dr Svetlana Valjarević, specijalista ORL U KC "Zemun", kaže da suv, iritirajući kašalj može da bude i posledica aerozagađenja, udisanja prašine, kao i suvog ili hladnog vazduha.

- Kada je kašalj posledica alergijskog i vazomotornog rinitisa, bistar sadržaj koji sluznica nosa stvara kao odgovor na aktuelni polen drveća, sliva se niz ždrelo, iritira sluznicu i dovodi do dugotrajnog suvog kašlja - objašnjava naša sagovornica. - Do nadražajnog neproduktivnog kašlja dovodi i konzumiranje cigareta, kao vraćanje (refluks) želudačnog sadržaja u grlo.

S obzirom na to da još prete brojni respiratorni virusi, ne bi trebalo zanemariti da i oni mogu da budu uzrok pojave kašlja.

- Virusne respiratorne infekcije oštećuju sluznicu disajnih puteva, što kao posledicu ima dugotrajan iritirajući kašalj, a tegobe mogu da traju i do tri meseca - kaže dr Valjarević.

Bez obzira na to da li je uzrok upornog i iscrpljujućeg kašlja alergija, virus ili aeorozagađenje, tegobe su iste.

LEKOVI ZA PRITISAK

STATISTIČKI podaci pokazuju kao dom, inantnog simptoma. Ovaj poremećaj zdravlja može neretko da bude i znak ozbinnjih oboljenja, kao što su popuštanje rada srca, astma, hronična bolest i tumori pluća.

- Do suvog i nadražujućeg kašlja mogu da dovedu i lekovi za visok pritisak iz grupe ACE inhibitora - kaže dr Svetlana Valjarević. - U tom slučaju ovaj lek se isključuje uz adekvatnu zamenu.

- Sva ta stanja mogu da se manifestuju ne samo kao suv kašalj, već i kao golicanje i osećaj knedle u grlu - navodi naša sagovornica. - Suv kašalj koji je posledica alergijskih stanja ili iritacije zagađenim ili suvim vazduhom pacijenti češće opisuju kao svrab i golicanje, dok oštećenje sluznice kiselim želudačnim sadržajem češće daje osećaj stranog tela ili stezanja u grlu, ali izričitog pravila nema.

Da bi se kašalj izlečio, neophodno je lečiti uzrok koji je do njega doveo.

- Sam simptom kašlja najbolje rešavaju inhalacije fiziološkim rastvorom ili pantenolom uz dodatak kortikosteroida za lokalnu primenu - kaže dr Valjarević. - Inhalacije se obavljaju jednom ili dva puta na dan i dovode do obnavljanja sluznice disajnih puteva i smanjenja otoka i iritacije. Alergija i refluks želudačnog sadržaja se leče redovnim uzimanjem terapije po preporuci lekara. Pacijentima se takođe savetuje prestanak konzumiranja cigareta i boravak u zadimljenim prostorijama, kao i u prostorima sa lošim mikroklimatskim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju