RAZLIKUJTE VIROZU OD TROVANJA BAKTERIJOM: Upozorenje lekara - stomačnih tegoba ima dvostruko više

I. Kovačić

18. 07. 2022. u 19:50

PROBLEMI sa stomakom dvostruko su učestaliji tokom leta. Oni su istovremeno najčešći zdravstveni razlog koji pokvari odmor na moru, planini ili u banji.

РАЗЛИКУЈТЕ ВИРОЗУ ОД ТРОВАЊА БАКТЕРИЈОМ: Упозорење лекара - стомачних тегоба има двоструко више

Foto Shutterstock

Da biste se ovih tegoba uspešno rešili najbitnije je da se utvrdi da li je uzrok mučnine, povraćanja i dijareje virus ili je za "pokvaren stomak" odgovorna neka bakterija iz hrane.

Doktor Ana Jeremić, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac kaže da nije lako razlikovati stomačnu virozu od trovanja nekom bakterijom:

- Ipak, činjenica je da bakterijski toksini često daju visoku telesnu temperaturu, a takođe, stolica može da bude prebojena žuto-zeleno kod infekcija uzrokovanih salmonelom ili kampilobakterijom.

Razlika između stomačnog virusa i trovanja hranom može da se napravi i na osnovu preispitivanja šta je pacijent pojeo pre tegoba.

- Kada razgovaram sa pacijentima, a posumnjam na stomačnu bakterijsku infekciju, gotovo uvek čujem podatak o konzumiranju neke brze hrane, sladoleda, voća ili povrća, koje verovatno nije dobro oprano, kao i mlečnih proizvoda - kaže dr Jeremić.

- Inače, upravo ovo su namirnice koje se najčešće kvare i nose povećan rizik za prisustvo bakterija. S druge strane, stomačni virusi najčešće izbijaju u kolektivu i to uglavnoim kod dece predškolskog ili školskog uzrasta kao i kod starijih koji su u kolektivnim smeštajima.

Foto Shutterstock

Kod sumnje na trovanje hranom što pre bi trebalo da se potraži stručna pomoć.

- Trovanje hranom može da bude veoma opasno ukoliko se ne reaguje na vreme i ne uključi adekvatna terapija - upućuje naša sagovornica.

- Gubitak elektrolita i tečnosti kroz veliki broj stolica ili povraćanja mogu da dovedu do narušavanja opšteg stanja i vitalnih parametara, srčanih aritmija, problema sa bubrezima... Zato je bitno da se kada se jave simptomi povraćanja i dijareje, a ako postoji sumnja na trovanje hranom, pre odlaska kod lekara uzme preparat aktivnog uglja ili sličnih proizvoda na bazi prečišćenih glina koje imaju visoka asorbativna svojstva i upijaju veliki broj toksina i mikroorganizama, čime se smanjuje njihova aktivnost.

Pedijatar dr Dejan Jonev kaže da je trovanje hranom među decom izuzetno retko, jer roditelji posebno vode računa šta će dete da pojede:

- Na letovanju deci se obično čisti korica voća i inače vodi računa šta i kada dete jede, tako da je trovanje hranom izuzetno retko. Međutim, kada do njega dođe, to kod najmlađih može da uzrokuje ozbiljne tegobe u vidu opšte malaksalosti, obilnog i čestog povraćanja, visoke temperature i dete mora da se hospitalizuje.

Osim virusa i bakterija, i paraziti mogu da budu uzrok gastrontestinalnih tegoba.

Paraziti koji izazivaju dijareju su lamblije, amebe, izospore i gliste. Dečje gliste, na primer, mogu da budu uzrok dugotrajnih proliva kod dece.

Foto: Profimedia

Rehidratacija

TOKOM stomačnih tegoba najvažnija je nadoknada tečnosti. Ukoliko nemate gotove rehidracione smeše koje sadrže sve što je potrebno, mogu da ih zamene supa iz kesice ili ceđeni citrusi u flaširanoj ili prokuvanoj vodi u koju se doda malo soli i sode bikarbone, sa malo šećera ili meda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a