LUBENICA - SLATKA I ZDRAVA: Dijetalna, analgetik, ublažava grčeve u mišićima, a semenke dragocene protiv ešerihije

V. N.

12. 07. 2022. u 15:50

VRUĆINE zahtevaju povećan unos tečnosti, pre svega obične vode. Ali, ako nemate naviku da pijete vodu dobra zamena može da bude lubenica.

ЛУБЕНИЦА - СЛАТКА И ЗДРАВА: Дијетална, аналгетик, ублажава грчеве у мишићима, а семенке драгоцене против ешерихије

Foto Shutterstock

Osim što je idealna za hidrataciju organizma, ona istovremeno sadrži esencijalne vitamine, sprečava bol u mišićima i snižava krvni pritisak.

Lubenica sadrži oko 92 odsto vode, tako da je izvrsna opcija kada je u pitanju hidratacija, a uz to je i niskokalorična: jedna kriška sadrži oko 45 kalorija, zbog čega je lubenica idealan međuobrok. Visok sadržaj vode u lubenici daje osećaj sitosti i pomaže da unesete manje hrane. Studija iz 2019. godine, ustanovila je da su se oni koji su svakodnevno konzumirali dve kriške lubenice tokom četiri nedelje osećali manju glad i da su izgubili znatno više kilograma od grupe koja je konzumirala niskokalorične kolačiće.

Ovo tipično letnje povrće sadrži i obilje vitamina A, C i B6. Takođe, lubenica sadrži i magnezijum koji pomaže u regulaciji rada mišića i nerava.

Foto: Free Images Pixabay

Lubenica sadrži i L-citrulin, aminokiselinu koja pomaže u smanjenju bola u mišićima nakon treninga. L-citrulin širi krvne sudove da bi omogućio veći protok krvi u mišićima, što može da smanji bol, poboljšavajući snadbevanje kiseonikom tokom vežbanja. Ranije istraživanje pokazalo je da su učesnici koji su pili običan sok od lubenice ili sok od lubenice pomešan sa citrulinom imali manje upala mišića nakon treninga od grupe koja je pila samo napitak od citrulina.

Budući da L-citrulin pomaže u otvaranju i opuštanju krvnih sudova, može da poboljša protok krvi i smanjiti krvni pritisak. Takođe, ako ostanete pravilno hidrirani, i to pomaže u poboljšanju krvnog pritiska jer tako je srcu lakše da pumpa krv u mišiće.

Foto: Free Images Pixabay

Semenke protiv ešerihije

SEMENKE lubenice mogu da pomognu u uspešnoj borbi protiv uporne ešerihije. Potrebno vam je oko 30 semenki libenice, svežih ili osušenih. Prvo ih istucajte pa kuvajte u litru vode desetak minuta. Procedite ih i kada se dobijena tečnost ohladi možete je držati u frižideru. Pije se svaki dan u količini od jedan litar nekoliko nedelja. Ukoliko vam je neukusna može da se pomeša sa odgovarajućim sokom.

BONUS VIDEO - “5 MINUTA SA” PČELAROM: Sve tajne plemenite veštine – evo kako da prepoznate pravi med

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)