KOJI SUPLEMENTI SU ODGOVARAJUĆI ZA DECU? Roditelji su često u nedoumici da li mališanima da daju "formule" za jačanje

I. Kovačić

18. 08. 2021. u 16:00

NIJEDNO naučno istraživanje do sada nije potvrdilo da postoje suplementi koji dokazano "jačaju" imunski sistem kod dece i shodno tome olakšavaju borbu sa potencijalnim infektivnim agensima. Ipak, ima dokaza da bi neki od njih mogli povoljno da utiču.

КОЈИ СУПЛЕМЕНТИ СУ ОДГОВАРАЈУЋИ ЗА ДЕЦУ? Родитељи су често у недоумици да ли малишанима да дају формуле за јачање

Foto: Depositphotos

Docent Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije, kaže da se suplementi za primenu kod dece mogu podeliti prema uzrastu i prema zdravstvenim problemima na koje želimo da utičemo:

 - Najveći broj suplemenata može da se daje kada dete ima više od dve godine - kaže dr Raketić.

 - Zato se kod najmlađih preporučuje samo primena vitamina D, koji pomaže pravilan rast kostiju i zuba, probiotika koji mogu da smanje grčeve i pomognu u stvaranju mikroba u crevima, i omega 3 masne kiseline, koje pomažu razvoj nervnog sistema i retine.

Za mališane koji su već krenuli u vrtić, vitamin D bi takođe, mogao da bude koristan.

 - Vitamin D je, možemo reći i najvažniji, jer deluje pre svega na ćelije imunskog sistema na sluznicama respiratornog i digestivnog sistema, da bolje obavljaju svoju funkciju u vidu uništavanja mikroorganizama koji ulaze u organizam i tako predstavljaju prvu liniju odbrane - kaže naša sagovornica. - Osim toga, on podstiče stvaranje katelicidina i defenzina koji direktno uništavaju bakterije i zato se nazivaju prirodni antibiotici.

Na spisku vitamina i minerala za koje su mnogobrojni radovi pokazali da su delotvorni u dečjem uzrastu su i vitamin C i cink.

 - Vitamin C deluje na urođeni imunitet tako što pojačava uništavanje mikroorganizama, a sa druge strane podstiče stvaranje B limfocita koje stvaraju antitela i T limfocita koji direktno uništavaju mikroorganizme - kaže dr Raketić. - Važan mineral je cink, koji pomaže prepoznavanje mikroorganizama od strane ćelija imunskog sistema, a takođe podstiče stvaranje i funkciju B i T limfocita, zbog čega ima snažno antivirusno delovanje.

Dobre bakterije

PROBIOTICI, koji sadrže dobre bakterije, takođe su na listi preparata pogodnih za decu.

- Kod dece je zbog učestalih infekcija relativno česta upotreba antibiotika i da bi se izbegla dijareja izazvana antibioticima preporučuju se sojevi Saccharomyces boulardii, Lactobacillus casei i Lactobacillus rhamnosus LGG. Kod akutne dijareje kod dece se preporučuju sojevi Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus LGG, Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus reuteri.

S obzirom na to da su u dečjem uzrastu česte alergijske reakcije, ekcem, pa i razvoj astme, od pomoći mogu da budu suplementi koji sadrže omega 3 masne kiseline.

 - Omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) stvaraju lipidne medijatore protektine i rezolvine koji direktno smanjuju zapaljenje i tako regulišu imunski odgovor - kaže dr Nevenka Raketić. - Zato se savetuje da u ishrani bude ribe najmanje dva puta nedeljno ili da se primenjuje riblje ulje ili suplementi omega 3. Mnogobrojni radovi su pokazali da konzumacija ribe u detinjstvu i trudnoći ima protektivni efekat na razvoj alergijskih bolesti, posebno se odnosi na atopijski dermatitis i različite vrste alergija na hranu, naročito na alergiju na jaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest