POČELA BERBA MASLINA: Degustirano prvo ovogodišnje ulje Stare masline

B. Dabić

11. 10. 2020. u 13:46

DANAS je održana degustacija maslinovog ulja od prvih ovogodišnjih plodova Stare masline.

ПОЧЕЛА БЕРБА МАСЛИНА: Дегустирано прво овогодишње уље Старе маслине

Foto: B. Dabić

Prvom javnom i kontrolisanom berbom plodova Stare masline zvanično je počela berba maslina na crnogorskom primorju. U subotu su ubrani prvi plodovi ovog voća, a za 24 sata su prerađeni u prve količine maslinovog ulja.

Foto: B. Dabić

Tokom javne i kontrolisane berbe ubrano je 89 kilograma plodova Stare masline, od kojih je dobijeno 5,9 kilograma ekstradevičanskog  maslinovog ulja (maslinovo ulje se meri u kilogramima)što znači da je za kilogram ekstradevičanskog ulja potrebno oko 15 kg  maslina. 

- Ulje je odličnog kvaliteta, ukusno i mirisno. Blage voćnosti,  gorčine i pikantnosti. Na današnjoj degustaciji svi smo zaključili da pikantnost dođe malo kasnije, i u prvom trenutku se ne oseti. Ta pikansnost se manifestuje blagim peckanjem u grlu. Napravićemo svakako hemijske analize i organoleptičku analizu, kazao je predsednik NVU Društvo maslinara Bar Ćazim Alković dodajući da je mali radman dobijen od prvih plodova Stare masline, ali to je  posebnost Stare masline koja beleži 2.250 godina, majke svih maslina na Crnogorskom području . Na maslini staroj 2.250 godina, jednoj od najstarijih na svetu, ove godine ima oko 120 kilograma ploda od kojeg  će biti proizvedeno  najkvalitetnije maslinovo ulje – ekstradevičansko. 

Javna berba ima edukativni karakter jer je i ovogodišnji rod Stare masline potvrdio-  ako se poštuju sve agrotehničke mere, primenjuju na vreme, u odgovarajućem obimu, dobija se rerezultat - berićetan  rod. 

Berba plodova Stare masline realizovana je u  organizaciji Društvo maslinara Bar i JP Kulturni centar Bar koji su proletos potpisali ugovor o  primeni agrotehničkih mera, i čuvanju  Stare masline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna