KATANAC NA ŠKOLE USLOVLJAVA KORONA: Nastava u Crnoj Gori danas počela, a u narednom periodu radiće se po "sistemu semafora"

I. D. STOJADINOVIĆ

01. 10. 2020. u 16:35

RAD škola i vrtića počeo je danas po ranije najavljenom modelu odvijanja nastave, međutim, iz Ministarstva prosvete i Instituta za javno zdravlje ne isključuju mogućnost zatvaranja obrazovnih institucija.

КАТАНАЦ НА ШКОЛЕ УСЛОВЉАВА КОРОНА: Настава у Црној Гори данас почела,  а у наредном периоду радиће се по систему семафора

Foto AP

Da li će se škole i vrtići zatvarati ili vratiti normalnom režimu rada, zavisiće od epidemiološke situacije u narednom periodu.

Model nastave po kome počinje rad škola i vrtića podložan je promenama, pa će zatvaranje ili normalizacija njihovog rada biti zasnovani na "sistemu semafora" koji je izradio Institut za javno zdravlje, saopšteno je iz Ministarstva prosvete. Kako su pojasnili iz tog Vladinog resora, "sistem semafora" podrazumeva da od stanja u pojedinoj opštini zavisi da li će škole u tim opštinama preći na onlajn rad ili će funkcionisati. Ministar prosvete Damir Šehović rekao je da, vođeni preporukama stručnjaka iz IJZ, traže najbolje u datim okolnostima za čitav sistem koji broji više od 100.000 dece. Najvažnije je, tvrdi ministar, deci očuvati, kako mentalno, tako i fizičko zdravlje, naglašavajući da je saradnja sa roditeljima u ovom momentu krucijalna.

Šehović je apelovao na sve uključene u obrazovnu zajednicu da imaju dovoljno sluha, karaktera i mudrosti da pokažu da obrazovni sistem može da bude svetla tačka, a ne problem.

- Videćemo šta će se dešavati narednih dana, odnosno kako će se kretati stanje po opštinama, i u skladu sa time ćemo se, zajedno sa Institutom, postavljati i prilagođavati nastavni model - rekao je Šehović.

Prema rečima Dragana Lauševića, iz IJZCG, rizik od širenja zaraze značajno je veći na mestima gde deca cirkulišu van školskog dvorišta, nego u školi. Istakao je da su sa Ministarstvom prosvete imali intenzivne konsultacije, pokušavajući da obezbede da deca krenu u školu, istovremeno imajući u vidu epidemiološku situaciju.

- Smatramo da je boravak u školama po definisanom modelu epidemiološki trenutno bezbedniji nego na igralištima - rekao je Laušević, dodajući da će se narednih dana pratiti stanje po opštinama po tzv. sistemu semafora.

- U narednim danima upravo će od tog predvidivog i na struci zasnovanog modela od IJZ, zavisiti zatvaranje i otvaranje škola. Tako, na primer, škole u onim opštinama koje budu "u crvenom" u smislu broja obolelih, bi prelazile na onlajn sistem, dok bi škole u drugim opštinama radile manjim ili većim kapacitetima, u zavisnosti od stanja u opštini - naveo je Laušević.

Iz ovog ministarstva je ranije najavljeno da svi vrtići počinju sa radom danas, dok će škole funkcionisati tako što će đaci od prvog do šestog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole pohađati nastavu u školi, sa skraćenim časovima, a ostali onlajn, ali uz stalne konsultacije i ispitivanja u školi. Takođe, praktična nastava u srednjim školama bilo kog razreda će se realizovati gde ima uslova. Na ovakvu odluku reagovali su ranije roditelji, navodeći da je model diskriminatorski, ali i da se plaše za zdravlje dece, smatrajući da ih izlažu prevelikom riziku s obzirom na epidemiološku situaciju u Crnoj Gori.

GRADIVO PUTEM TV ZA SVE ĐAKE

IZ Ministarstva su kazali da su isporučeni dezinfekcioni materijali za sve škole i vrtiće. Istakli su i da je, bez obzira na činjenicu što će deo đaka pratiti nastavu u školi, učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbeđen i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od četvrtka emitovati na televiziji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a