POSLANIK UCG O ĐUKANOVIĆU: Usputni predsednik vređa državno dostojanstvo

V. K.

30. 07. 2020. u 13:32

POSLANIK Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, saopštio je da je predsednik DPS-a i „usputni predsednik države Milo Đukanović sinoć, ponovo i po ko zna koji put, vređao državno dostojanstvo Crne Gore pokazujući elementarno nepoznavanje istorije i činjenica o našem istorijskom trajanju“.

ПОСЛАНИК УЦГ О ЂУКАНОВИЋУ: Успутни председник вређа државно достојанство

Goran Danilović / Foto Arhiva Novosti

- U svakoj ozbiljnoj evropskoj državi takav predsednik bi od strane akademske zajednice bio proglašen za šarlatana i morao bi podneti ostavke. Mnogo puta smo ukazivali na ozbiljne rupe u Đukanovićevom opštem obrazovanju kojih bi se stideo i svaki prosečno obrazovan građanin. Opet i opet on govori o „viševekovnom zaostajanju i lutanju Crne Gore po neevropskim putevima“? Borbu vlastitog naroda za slobodu, koja je možda najskuplje plaćena na ovim prostorima, nazvati lutanjem može zaista samo velika neznalica - naveo je Danilović.

On je dodao da ko ima živaca da sluša iskaze o istoriji Mila Đukanovića, mora ga spopasti navala stida koja njemu nedostaje.

- Govoriti o slavnoj prošlosti a istovremeno je proglašavati neevropskim lutanjem zaista je nedopustivo. Đukanović ne zna ili ne ume da stavi u kontekst elementarne stvari. Jedinstvena evropska politika bila je tek san odvažnih Evropljana sve do kraja Drugog svetskog rata. Do tada, upravo Evropa plivala je mnogo puta u malim i velikim ratovima i vlastitoj evropskoj krvi, a moćne evropske države, carevine i one druge, upravo su osporavale i ugnjetavale slobodu Crne Gore. Nisu naši preci „lutali“ neevropskim stazama nego ginuli vekovima da potvrde postojanje. Da je ikad išta ozbiljno čitao znao bi makar toliko, pa i to ko nam je „mrtvu tursku ruku“ držao pod gušom i nosom i onda kada Osmanlije više nisu imali snage da to čine sami.

Danilović poručuje Đukanoviću da Crna Gora nije nikuda lutala „ili preciznije, neuporedivo manje je nego Evropa toga doba“.

- Đukanović bi morao da se u intervjuima drži „sigurnog glasa“ u čemu je stručnjak, a da se mane istorijskih i crkvenih tema jer o tome ne zna gotovo ništa. Onako kako bi da pravi novu crkvu s istim neznanjem tetura po istoriji pokazujući koliko poštuje slavnu prošlost države na čijem je čelu. Većeg teturanja i posrtanja Crne Gore nije bilo nego u eri njegove vladavine. Samo je to istina, a ostalo iz istorije uglavnom treba da nam služi na čast i ponos, kazao je Danilović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)