MILO ĐUKANOVIĆ PORUČIO: Nema odlaganja izbora

V.K.

29. 07. 2020. u 22:23

PREDSEDNIK Crne Gore gostovao u emisiji Intervju na TV Prva.

МИЛО ЂУКАНОВИЋ ПОРУЧИО: Нема одлагања избора

Nenad Mandić

- Epidemiju virusa korona ne treba politizovati, posebno ne na vulgaran način. Moramo je vratiti pod kontrolu, kakvu smo imali u prvom talasu. Uveren sam da ćemo tokom narednog meseca imati punu kontrolu. Mislim da zato ne treba razmišljati o odgađanju izbora. Mislim da i u ovakvim uslovima možemo da vodimo ovu fazu predizborne kampanje. Mislim da će se u avgustu stvoriti uslovi da intenziviramo kampanju, možda i na terenu, ali otom potom, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, gostujući u emisiji Intervju na TV Prva, dodajući da je fascinantna odgovornost koju je pokazalo društvo u situaciji koja je snašla Crnu Goru i svet.

- Sve institucije su pokazale odgovornost. Nije nas iznenadio ni povratak epidemije. Pojedini su pomislili da derbi u Beogradu ne može proteći bez nas, pojedini u Rožajama su pomislili da mogu obezbediti dolazak rođaka zbog neke svadbe, i sve se pokazalo da smo jako dobri kada je najteže.

Đukanović veruje da se Crnoj Gori neće dogoditi teška ekonomska kriza. Priznaje, da bi više volio da krizu nema kao temu u predizbornoj kampanji. Tvrdi da pandemija ne može ugroziti isplatu penzija.

- Ne želim da se zbog toga upuštam u bilo kakve prognoze, ali na bazi ovoga do sada i da uprkos svim problemima kroz koje je prolazilo crnogorsko društvo, uspeli smo da vodimo računa o prioritetima. Ubeđen sam da se to ne može ugroziti ni u budućem periodu. Prvo zbog sagledavanja svih mera koje Vlada planira da napravi i koje je napravila, istakao je Đukanović.

Predsednik je poručio da se mora prekinuti „vrzino kolo ometanja biznisa u Crnoj Gori“.

-Mnogo je nevladinih organizacija koje svakodnevno, u formi zabave često, pišu krivične prijave protiv odgovornih ljudi u državi. Pa kada te krivične prijave dohvate mediji, pa spinuju i žive od tih tržišnih senzacija, koje su vrlo štetne prema društvu u celini. Sada već razni nivoi tužilaštava bivaju senzitivni, neselektivno, nektitično prihvataju te prijave. Kada administracija ne odlučuje onda investitori odlaze, a kada oni odu, ekonomija stagnira. A kada ne bude napredovala ekonomija onda nećemo imati od čega da servisiramo obaveze. Moramo konačno shvatiti da svi delovi jasnosti i NVO sektor i mediji, ne smeju da utiču u destrukciji nacionalne ekonomije i države Crne Gore, rekao je Đukanović.

Za Đukanovića je Srpska pravoslavna crkva poslednji adut iz rukava za pokušaj promene vlasti u Crnoj Gori. On smatra da SPC služi jednom anticrnogorskom interesu i pokušava to da uradi na jedan način koji će značiti dalju demonstraciju nepoštovanja države Crne Gore. Đukanović je podsetio da je “Crnogorska crkva” nestala nakon nestanka crnogorske države, dodajući da je nakon obnove nezavisnosti, u skladu sa kanonskim pravom da crkvene nadležnosti slede ono što su državne granice, da se uspostavi jedinstvena pravoslavna crkva koja će objediniti sve vernike i Srbe i Crnogorce.


- Logično je razmišljati kako objediniti pravoslavne vernike i prevazići problem podela. Do poslednjeg daha ću dok budem na vlasti i u životu raditi na stvaranju pravoslavne crkve. To ne znači da zbog toga moramo da budemo u ratu, rekao je Đukanović. -Kada sam pre neki dan čitao neku od izjava crkvenih velikodostojnika, primetio sam da su se i sami zapleli.

Država ne može da privatizuje već može da podržavi nešto što pripada njoj. Ova država raspolaže ogromnom dokumentacijom da je mnoštvo toga nastalo do 1918. Predložili smo u okviru Zakona da se u upravnom i sudskom postupku preispita upis imovine. U suštini nam šalju poruku ko je šta uzeo, uzeo je dajte da ne preispitujemo sada to. Ne želimo  niti jednu čašu ako je tuđa, ali nećemo dozvoliti nikome da uzme ono što je od države. Moramo zato prevazići to nepoverenje. Ako ne verujete u to da su sudovi nezavisni u Crnoj Gori, valjda verujete da je sud u Strazburu nezavisan.

Sve nas to dodatno uverava da oni nisu sigurni u argumentaciju koja je sadržana u paroli "ne damo svetinje", jer da su sigurni oni bi pristali. Jednako tako verujemo da su žalbu iz istog razloga podneli Ustavnom sudu pa je povukli.

O čemu je ovde reč, ja sam ubeđen da je SPC krenula sa manipulativnom idejom da odbrani svetinje od države Crne Gore koja ih je izgradila. U međuvremenu su se pojavile one adrese koje su bile aktuelne 2016.

To su radili preko moskovske adrese, preko nama susedne beogradske adrese, pa su se te dve adrese u susret 2020. prisetile da bi mogle da pokušaju da poprave ono što nisu uspele 2016. videle su da sa istim igračima to nije izvodljivo, i onda se naravno poseglo za crkvom.

Crkva je posljednji adut koji su izvukli iz rukava, koja bi trebalo da pomogne da dođe do smene vlasti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu