HERCEG NOVI PROSLAVIO DAN SRPSKE TROBOJKE: Zastava bogočovečanske prirode i vaskrsne slobode

V.V.

15. 09. 2023. u 21:17

Parastos rodoljubima iz Boke, koji su živote položili na oltar otadžbine u Balkanskim i Prvom svetskom ratu služen je povodom 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

ХЕРЦЕГ НОВИ ПРОСЛАВИО ДАН СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ: Застава богочовечанске природе и васкрсне слободе

Foto: V.V.

Arhijereski namesnik hercegnovski Obren Jovanović poručio je da ovaj praznik slavi jedinstvo, slobodu i zastavu, koja, kako kaže, ima dublje tumačenje i u ikonografiji crkve Hristove. Potom je objasnio da je Hristova odežda crvena,plavi je ogrtač preko njegovih ramena a bela je haljina vaskrslog Hrista, i to označava pobedu.

-I upravo naša zastava ima taj duboki smisao – bogočovečanske prirode i vaskrsne slobode… zato i mi  treba da se pokažemo, da budemo zajedno,  da čuvamo  jedinstvo, slobodu i svoju nacionalnu zastavu - poručio je Jovanović.

Konzul  Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović, kazao je da nas na Savini  ujedinjuje i spaja slavna prošlost, te da je siguran da  svetinja na Savini predstavlja vrata prošlih, sadašnjih i budućih okupljanja.

U ime Matice Boke govorio je Mirko Mustur i podsetio na dan proboja Solunskog fronta i podatak da je istoričar dr Milan Gulić naveo preko 1 200, a sigurno je bilo i više ljudi iz Boke koji su se doborovoljno priključili borbi za jedinstvo i slobodu srpskog naroda. Posebno je istakao ulogu znamenitog Novljanina, Mirka Komnenovića koji je okupljao dobrovoljce.

Foto: V.V.

 

Predsednik hercegnovske SO  Ivan Otović apostrofirao je sve velike pobede srpske vojske, dostignuća srpskih naučnika, sportista i javnih delatnika i naglasio  da treba spomenuti obične ljude koji su u teškim vremenima bili spremni  da daju  najvrednije za otadžbinu.

Nebojša Rašo iz NVO Srpski soko podsetio je  da je ta organizacija pokrenula inicijativu za izradu opštinske zastave koja je usvojena na sednici opštinskog veća 1883. pa istakao uverenje da će nju nositi dogodine na ovaj praznik, a i ona je bila trobojka kao i  zastava škole u Srbini, pa i Jadrana na Škveru.

Parastosu koji su organizovale nevladine organizacije Srpski soko, Kolo srpskih sestara, Matica Boke, Karađorđe, Vitezovi Svetog Stefana, Riznica starih umetničkih zanata i veština, SPKD Prosvjeta i FK Obili, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Srbije prisustvovali su i potomak rodoljuba stradalog prilikom proboja Solunskog fronta Stevo Mustur i predsednik SO Tivat Miljan Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!