POSLEDNJI VOZ ZA EU: Šesti izbor četvoro sudija Ustavnog suda pod lupom međunarodne zajednice

V. K.

25. 01. 2023. u 08:35

CRNOGORCI su preživeli kritike iz Brisela. Sada su na ispitu da ono što Evropa od njih traži konačno ispune.

ПОСЛЕДЊИ ВОЗ ЗА ЕУ: Шести избор четворо судија Уставног суда под лупом међународне заједнице

Foto Tanjug

U prvom redu je izbor četvoro sudija Ustavnog suda. Dvadeset šest kandidata prolaze intervjue pred članovima Ustavnog odbora i očekuje se da ta priča bude završena danas, nakon čega sledi najteži deo posla - izbor njih četvoro. Nakon sednice Saveta EU u Briselu, ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon poručila je da ključno glasanje o sudijama Ustavnog suda trebalo da se desi početkom februara, s obzirom na to da su u martu predsednički izbori, a uskoro najverovatnije i parlamentarni.

- Posredstvom svih kanala komuniciramo sa predstavnicima političkih partija i poručujemo im da je ovo šesti pokušaj koji mora da uspe, inače će Crna Gora skrenuti sa evropskog puta - poručila je Fajonova.

Potpredsednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak predložila je model po kojem bi se najefikasnije moglo doći do dogovora oko izbora sudija i koji bi bio prihvatljiv za sve. Kako je saopšteno iz Parlamenta, po ovom modelu od predloženih 26 kandidata, došli bi do neophodna četiri, od kojih bi najmanje jedan morala biti žena, ali bi se ispoštovala zakonska obaveza da najmanje jedan sudija bude iz redova manje brojnih naroda.

Foto Skupština CG

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović juče je saopštio da nije optimista da će biti izabrane sudije Ustavnog suda, jer, kako kaže, predsedniku Milu Đukanoviću nikako ne godi da se reše mnoge krize, uzrokovane samo jednom, a to je blokada izbora sudija tog suda. - Kada se završe razgovori sa kandidatima i pristupi brojanju četvoro sudija biće opet problem, jer neće biti dovoljno naših ili dovoljno njihovih. Ali, ono što je nedopustivo je da neko ko je imao političke veze i člansku kartu DPS-a, veruje da je dobar kandidat za sudiju Ustavnog suda. Nećemo dopustiti da takav sudija bude izabran i da tako veštački DPS pobedi u Ustavnom sudu. To bi bio krah demokratije - ocenio je Danilović.

Od septembra prošle godine blokiran je rad Ustavnog suda jer od sedam sudija aktivno je svega troje zbog čega ne može da odlučuje o ustavnim žalbama niti mogu da se okončaju izborni procesi bez odluka tog suda. Vlada Crne Gore od avgusta prošle godine funkcioniše bez poverenja Parlamenta, Evropska unija i SAD i ostali zapadni partneri mesecima apeluju na aktere političke scene u Crnoj Gori da se dogovore o deblokadi institucija, pre svega Ustavnog suda.

Foto ec.europa.eu

METOD BOŠNjAKOVE - IZVLAČENjE

BOŠNjAKOVA je predložila metod po kojem bi se birale sudije Ustavnog suda:

- Prvo, da se izaberu sve četiri sudije. Drugo, da bude najmanje jedan predstavnik manjina i najmanje jedna žena. Predložiću da dođemo do liste od 12 do 15 kandidata, da se od troje jedno bira. Ako ne bismo došli do dogovora, na Kolegijumu ćemo predložiti da se izvlače kandidati. I patrijarh se bira iz tri izvlačenja, i to nije neozbiljno.

AMBASADE

TOKOM konsultativnih saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda, interesovanje da prisustvuju sednicama skupštinskog Ustavnog odbora pokazali su predstavnici ambasada Nemačke, Norveške, Italije i Španije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)