PRVO IZBOR SUDIJA, PA ONDA POSLANIKA: Deo parlamentarne većine završio priču o formiranju vlade nakon propalih pregovora

V. K.

14. 01. 2023. u 07:21

PREMIJER i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović saopštio je da je za njega i partiju na čijem je čelu, priča o formiranju nove vlade nakon propalih pregovora 4. januara - završena!

ПРВО ИЗБОР СУДИЈА, ПА ОНДА ПОСЛАНИКА: Део парламентарне већине завршио причу о формирању владе након пропалих преговора

Foto V. Kadić

Poručio je da će aktuelna, tehnička vlada trajati sve dok se ne formira druga. On je optužio Demokratski front da je "na tu igru tačku stavio" kada su sednicu napustili njegovi predstavnici.

- Kada neko želi da formira vladu potpuno je logično da postoji neki dokument oko glavnih, magistralnih pravaca. Mi to nismo imali - izjavio je Abazović, koji smatra da je izbor sudija Ustavnog suda jedini put do relevantnog izbornog procesa, nezavisno od datuma i od toga da li će biti u istom danu parlamentarni i predsednički.

Premijer ističe da je neophodno da do kraja januara, eventualno početkom februara, bude kompletiran Ustavni sud, a onda će, kako veruje, svi procesi biti lakši.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio je da odustajanjem od davanja potpisa za sazivanje vanredne sednice Skupštine Crne Gore, GP URA i SNP su pokazali da ne žele novu vladu već izbore.

Foto: Demokratski front

Andrija Mandić

- Što se nas iz DF tiče - nema problema. Idemo na birališta, građani će dati konačni sud. Demokratski front uložio je mnogo napora da okupi parlamentarnu većinu od 30. avgusta 2020. i pokrene aktivnosti u pravcu prevazilaženja političke krize. Kao neko ko je bio medijator tih sastanaka, u sve to sam ulazio sa velikom ličnom odgovornošću i političkog subjekta koji predstavljam. Mi se nismo igrali uslovljavanja ni prolongiranja rešenja - saopštio je Mandić, dodajući da oni u DF smatraju da je formiranje vlade bilo mnogo efikasnije rešenje za stabilizaciju države i da nemaju nikakav problem ni sa izborima. - Zato smo i pozvali na njihovo raspisivanje, zajedno sa predsedničkim.

Šef kluba poslanika DPS Danijel Živković poručio je da se Crna Gora nalazi pred organizacijom vanrednih izbora.

- Izgubljeno je mnogo vremena u manipulacijama između stare većine. Crna Gora se nalazi pred organizacijom vanrednih izbora. Neophodno je da se dogovorimo o datumu njihovog održavanja - rekao je Živković.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković zatražila je od predsednika Vlade Dritana Aabazovića da bez odlaganja pokrene proceduru predlaganja odluke o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore.

Foto: Tanjug

Dritan Abazović

UTVRĐENA LISTA

USTAVNI odbor jednoglasno je utvrdio listu prijavljenih kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda na osnovu konkursa raspisanog krajem prošle godine. Odbor je juče formirao komisiju koja će utvrditi da lisu prijave kandidata podnete u skladu sa javnim pozivom. U komisiji su Luiđ Škrelja, Jovanka Laličić iz DPS i Momo Koprivica iz Demokrata. Na oglas se prijavilo 27 pravnika.

LEKIĆ: NERAZUMLjIVO "MINIRANjE"

MANDATAR za sastav nove vlade Miodrag Lekić demantovao je navode Abazovića da se u proces formiranja nove izvršne vlasti ušlo neozbiljno.

- Naprotiv, ponuđen je ozbiljan metod rada na bazi već dogovorene strukture vlade i programskih pravaca, što je prethodno potpisao 41 poslanik. Na tim osnovama sam na prvom sastanku 4. januara ponudio da u sledećih 15 dana, zajednički finalizujemo, dakle kadrovski i programski. Sve na demokratski i javan način. Teško je racionalno razumeti miniranje svega od strane predstavnika URA i SNP - kazao je Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)