SKUPŠTINA CRNE GORE O MILU ĐUKANOVIĆU: Da Ustavni sud utvrdi je li predsednik Crne Gore povredio Ustav

V.K.

27. 12. 2022. u 13:53

SKUPŠTINA Crne Gore podržala je Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik države Milo Đukanović povredio Ustav. Za taj predlog glasao je 41 poslanik vladajuće većine, bez prisustva predstavnika DPS I ostatka opozicije

СКУПШТИНА ЦРНЕ ГОРЕ О МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ: Да Уставни суд утврди је ли председник Црне Горе повредио Устав

Foto V. K.

Predsednica Skupštine Danijela Đurović saopštila da će predlog biti dostavljen Ustavnom sudu, kada on bude kompletiran. U Predlogu se navodi da „nakon izglasavanja nepoverenja 43. Vladi Crne Gore 19. avgusta 2022. godine, predsednik Crne Gore nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove Vlade“.

- To je njegova obaveza striktno propisana Ustavom, i time je povredio Ustav, član 95 stav 1 tačka 5. Predsednik Crne Gore povredio je član 95 tačka 5 Ustava Crne Gore jer nije pozvao na razgovore o mandataru za sastav Vlade sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore. Naime poziv nisu dobile partije: Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija i Savez građana CIVIS, a što je predsednik bio dužan da učini - piše u Predlogu.

U tom dokumentu „Đukanović nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, a koji je predsednik partije Demos i njen predstavnik, što je jasna povreda najvišeg pravnog akta, navodi se u Predlogu.

- Takođe, sasvim je neustavno njegovo pozivanje na potpise poslanika kao uslov za predlog mandatara jer takva obaveza po Ustavu ne postoji. Iz javne podrške svih činilaca parlamentarne većine od 41 poslanika, Đukanović se mogao nedvosmisleno uveriti da Miodrag Lekić ima nespornu podršku da bude mandatar za sastav Vlade. Prema tome, to je bila opštepoznata stvar koja se u pravu dodatno ne dokazuje - piše u Predlogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki